Места

О, Висби!

Нева Мичева 19 февруари 2010, 10:48

Защо Висби?

Заради прохладните атмосфери и мистичната светлина последният филм на Тарковски, "Жертвоприношение", е сниман на Готланд, големия балтийски остров по средата между Швеция и Латвия. Висби – коренът на името му идва именно от "жертвоприношение" – е главният град на острова. В него са концентрирани две пети от близо 57 000-те обитатели на Готланд. Наричат го "град на рози и руини" заради тучната зеленина и множеството старини – ако попитате защо от толкова изкорубени каменни църкви и манастири са останали само стените, най-вероятно ще ви кажат "драма няма, храмовете са били в повече и сами са отмрели". Това и едно разрушително нападение на любекчани от ХVІ век наистина обясняват прекрасните развалини.

Висби е основан като викингско средище, и до днес иманяри идват да преравят готландските земи с надеждата за ненамерено съкровище от 8000-годишната местна история. По-късно той става един от най-авторитетните градове в Ханзейската търговска лига (редом с Хамбург, Любек и Копенхаген), а сега е град за кротък, качествен живот и отдих. В днешни дни най-дивото възможно преживяване тук е през лятото – Средновековната седмица с рицарски турнири, шумни пазари и уличен театър (8 - 15 август 2010, www.medeltidsveckan.se).

Според експертите на ЮНЕСКО Висби е най-добре запазененото укрепено поселище в европейския Север. Старият град е опасан с 3,5 км високи сиви крепостни стени от ХІІІ век, с 12 врати и кули с имена като Дългата Лиза или Голямата Кристине. Това е задължителният участък от Висби за обхождане пеша. Един ден е достатъчен за общо впечатление: поддържани калдъръмени улици; каменни сгради със стъпаловидно завършващи фасади (не пропускайте Старата аптека и зоната около нея); островърхи дървени домове с прозорци ниско до земята, зад които вместо пердета ще видите "изложени" малки изящни предмети и цветя.

Гномите и блуждаещите огньове са силата на готландския фолклор. Фигурки на овчици и таралежи са типичните сувенири от острова. Като готландки са известни по света овцете от локална порода със сивкаво, ситно къдраво руно, завъдена още по времето на викингите. Те са толкова важни за местната история, че дори гербът на града е овен със знаме.

ДА НЕ ПРОПУСНЕТЕ
Историческият музей
На Strandgatan 14 се намира музеят, в който можете да се нагледате на отлично запазени и редки свидетелства за миналото на северните народи: праисторически предмети и кости, спомени за средновековния разцвет на острова, златни и сребърни съкровища, църковни украси, примери от мореплавателския или земеделския бит. Най-забележителни са рисуваните каменни паметници от V до ХІ век - руни, кораби, хора, животни.

Mellangatan, Adelsgatan

По дългата "Мелангатан", която минава през целия стар град на Висби (макар и под други имена в двата си края), може да се разгледа представителна извадка от стария и новия живот на местните хора. Улицата е успоредна на крайбрежната линия и между двете попадат Ботаническата градина, паркът Алмедален с хубавата градска библиотека и пристанището. "Аделсгатан" е мястото, където е съсредоточен търговският живот в най-интересния му за наблюдаване вид: както в повечето северни страни, и тук стоките носят отпечатъка на мисъл и вкус, така че на магазин може да се ходи като на изложба. Тук е и "Рокси" - киното, в което освен филми можете да гледате и преки предавания от "Метрополитен опера" в Ню Йорк.

Църквите
Църквите из Готланд са над 90. Дузина от тях са в пределите на крепостните стени: десет руини и две действащи, методистка и лутеранска. Първата е в началото на Аделсгатан, втората – до "Големия площад", Stora torget: увенчаната със златни ветропоказатели катедрала"Света Богородица" (S. Maria) от ХII век е най-важната на острова. Духът на службата и в двете е твърде различен от този на православната или католическата и си заслужава да се усети (ако попаднете на жена пастор, не се чудете – в Швеция те вече са повече от мъжете).

Из Готланд

Като споменахме Тарковски, да не пропускаме Бергман – над 40 години той живя и снима ("Персона", "Сцени от един семеен живот") на островчето Форьо, на хвърлей разстояние от северния край на Готланд; там и почина през 2007 г. Малко кинопоклонение може да ви отведе от Висби до дома му през вълшебни обветрени пейзажи, прелестни рибарски селца от скупчени дървени къщурки, изумителни гледки с дребни фосили по плажа и раукар (характерни само за крайбрежието на Готланд и Форьо чудати каменни стълбове).

Как да стигнете?
Час и половина с автобус от Стокхолм до градчето Нюнесхамн и три часа с ферибот оттам до пристанището на Висби (резервации на www.destinationgotland.se) са 600 крони (около 115 лева) в двете посоки. Евтината самолетна компания "Скайуейс" (www.skyways.se) взима разстоянието Стокхолм - Висби за 45 минути и струва около 960 крони (180 лв.) в двете посоки.

Къде да отседнете?

През www.bcwt.org. За десетките други възможности – www.gotland.info.

Къде да ядете?
Рибният ресторант Bakfickan в края на Големия площад е задължителен: поръчайте си специалитета – пържена херинга. Saffranspannkaka, профирният десерт от ориз с мляко, яйце, натрошени бадеми и шафран, сервиран със сметана и сладко от къпини, е типичен за острова. Оглеждайте се за местните деликатеси от овче месо и мляко; отличен е и готландският мед. Ако видите предложение за Smörgåsbord – оригинала на онова, което знаем като шведска маса – не пропускайте да опитате от всичко по малко.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK