Места

Винени адреси из България

Бакхус 20 май 2013, 14:29
 

Когато след дълго висене в офиса човек най-после седне в колата си и тръгне на път, той често се смайва колко много може да преживее за едно денонощие. Колко много е пропускал да види, ден след ден, докато е седял зад бюрото си  – всичко, което е правил, е да бърка въртенето на собствения си стол с въртенето на света.

Докато работим търпеливо в офисите си, Югозападна България не се е превърнала в Тоскана, нито Шумен и Търговище - в Алба или Бургундия, но виненият туризъм постепенно е набрал скорост в България. Човек вече има доста с какво да разно-образи пътуванията си, като се отбие на някои от неговите адреси. Хотелите към избите са още малко, но се умножават, а някои от възможностите за дегустация са достатъчно интересни, че да си струват човек да потърси и друг начин да отседне в околността. Тук публикуваме информация, която да ви помогне в организирането на свой машрут.

Районът на Пловдив

"Мидалидаре"
Винарската изба е в с. Могилово до Чирпан, на около час път от Пловдив. Дегустации за индивидуални туристи са възможни всеки ден без официалните празници, винарната предлага няколко различни типа платени турове и дегустации, а също и организиране на частни събития. За посещения е добре да позвъните за резервации – [email protected], 0882 041 226.

Bessa Valley
Посещението в "Беса вали" е като в истинско шато – имението до Огняново, Пазарджик, е елегантно и впечатляващо.Дегустациите стават тук по "по френски" – може и без предварителна заявка, стига да е в делничен ден до 15 часа. 

"Миролио"
Избата, която произвежда най-доброто българско пенливо и много други забележителни вина, има свой луксозен хотел – "Соли Инвикто", "Непобедимото слънце". Към него има и ресторант и дегустационна зала. Районът е чудесен за риболов. За резервации 0889 066 330,
044 501 700, [email protected].

Angelus Estate
Най-амбициозната българска (и като инвестиции) изба неотдавна завърши елегантната си футуристична постройка и е готова да приема посетители. Хотелската част още не работи, но дегустации са възможни. 
За резервации - 0888 808 186.

"Драгомир"
Тази бутикова изба има дегустационна зала в Пловдив, близо до ресторант "Фадо", където предлага различни форми на запознанство със своите вина, включително такива със специално подготвено меню. Адресът е Пловдив, бул."Кукленско шосе" 15, където засега "Драгомир" и произвеждат виното си. За резервации 0888 325 830, [email protected].

Todoroff
Избата има свой хотел в село Брестовица до Пловдив, в който се предлагат и спа процедури с различни извлечени от грозде продукти. Ресторантът е просторен, с места и на открито. Заявки за участие в платена организирана дегустация се приемат на телефони 031 422 166, 0896 689 442 и по e-mail: 
[email protected];
[email protected]

Villa Vinifera
Избата, която подобно на Todoroff e в Брестовица, предлага класически винен тур – с проследяване на технологичния процес през всичките му стъпки из винарната, под ръководството на професионален технолог и с дегустации в различни формати за финал. За контакти 032 624 011, [email protected].

Северна  България

Винарска къща "Русе"
Производителят на вината "Левента" има обширен, интересен ресторант с добра кухня – пет тематични зали, и зала за дегустации. Посетителите имат възможност да избират между няколко типа дегустационни менюта, в които храната идва, съчетана с вината на избата. За резервации: 082 862 880, 082 867 115, [email protected] и [email protected]

Музей на виното
Разположен е в парк "Кайлъка", до Плевен, и целият, включително разкошната му дегустационна зала, са в пещера. Работи от сряда до неделя от 11 до 18 часа, има входна такса (6 лв. без дегустация), която включва тур с обяснение. Цените на дегустациите варират според броя вина. За резервации тел. 0887 731 537.

Южна България

"Логодаж"
Една от най-големите, но и най-интересните български изби, "Логодаж" в едноименното село по поречието на Струма също приема желаещи да дегустират вината им, със седмица писмено предизвестие. Формулите са различни и се договарят според интереса на посетителите, избата има и хотел в центъра на Благоевград. Контактите за резервация са 073 882 906, [email protected], на сайта www.logodajwinery.com има и формуляр за изпращане на запитвания.

"Шато Копса"
Недалече от Карлово, избата е разположена като класичес-ко шато – на хълм, заобиколена от лозя. Има собствена хотелска част, включваща ресторант, и предлага различни формати дегустации. Особената екстра тук е разходка с файтон с конски впряг из Розовата долина. Чудесна идея през май. 
За резервации 0882 645 452, www.copsa.bg.

"Катаржина"
Тази изба на граничната зона с Гърция и Турция е приятно целодневно преживяване. Дегустациите се организират със стил и разточителство и могат да бъдат изключително удовлетворителни, особено ако попаднете в не много натоварен период от годината.  "Катаржина" предлага винен тур из лозята и имението, придружен от опитване на вина, което може да се превърне в обяд или вечеря. Най-близкият хотел е в Свиленград. Необходимо е да се обадите предварително, на [email protected], 024 911 732.

Черноморието

"Черноморско злато"
Може би най-любопитният начин за запознанство с вината на избата е в комплекса "Виа Понтика" – там е старата винарска изба от началото на миналия век, която е реставрирана и действаща, заобиколена сега от петзвезден хотел и спа. Дегустациите стават в енотеката и ресторанта, резервации се правят чрез сайта www.viaponticaresort.com.

Шато "Рубаят"
Построено като етнографски комплекс с възрожденски български къщи около зелен двор, това място е съвсем близо до Слънчев бряг и това е може би неговият недостатък – групите с туристи го пълнят понякога безмилостно. Мястото има ресторант, магазин за вино с енотека и дори работилница за захарни петлета и пауни. Вината, които ще пробвате тук, а и коняците, са на "Преслав" и "Хан Крум". За резервации  070 020 777, [email protected], [email protected].

"Евксиноград"
Избата под някогашната лятна резиденция на Александър Батенберг продължава да работи и да предлага своите чудесни коняци. В работните дни от 9 до 18 часа, а в събота и неделя – от 9 до 14. 
Телефони за контакти – 052 361 205 и 052 393 135.

"Братя Минкови"
Винарната до Карнобат е сравнително нова дестинация за винен туризъм. В избата във възрожденски стил вината се дегустират и се комбинират с ястия от националната и световната кухня. Възможни са разходки из лозята, производствените помещения и двата тунела за отлежаване на виното от по 80 м, съпроводени от разказ за направата на виното. Контактът става чрез запитване в електронна форма през уебсайта й, www.minkovbrothers.bg.

Винарска изба "Варна"
Разположена до Албена, избата е чудесно място човек да си купи от вината, които обикновено се изпиват, преди да успят да бъдат доставени навътре в страната. Пивките бели и розета могат да бъдат дегустирани в избата след резервация на 052 712 123. Избягвайте изненадващи посещения, особено през лятото, когато е възможно там да има цели туристически групи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK