Места

Разходка из винените изби в България

Текст: Ани Коджаиванова 02 октомври 2016, 15:01
Представяме ви някои от най-добрите примери за български изби, които си заслужава да посетите в последните хубави дни:

"Миролио"

Винарската изба на Едоардо Миролио е сред първите модерни и луксозни проекти в България. Винарната, открита през 2005 година, е заобиколена от хълмисти лозови масиви, естествено езеро и зелени ливади, които сами по себе си носят идеята за винен туризъм.

По-късно се появи и луксозният хотел "Соли Инвикто" с ресторанта и дегустационната зала към него, които допълниха концепцията за винен туризъм. Бутиковият хотел разполага с 10 стаи с индивидуално обзавеждане. Съобразително и с вкус - по модела на виенския "Сахер", кръстил апартаментите си на оперните диви от операта от другата страна на улицата, - тук стаите носят имената на различни български сортове грозде.

Ресторантът предлага избор от типични ястия от българската и италианската традиционна кухня и може да се ангажира и за по-мащабни събития като сватби, фирмени партита и т.н.

Едно необичайно за винения туризъм развлечение додава характер на преживяването – възможността за риболов в местния язовир. Избата си има и малък зоопарк, така че човек може да се озове сред елени в Еленово.

За повече информация: www.emiroglio-wine.com
Todoroff

Todoroff бе един от първите производители на вино в България, който започна да разработва модел на винения туризъм през 2007 г. С него той успя не само да даде тласък на развитието на Брестовица, където е базиран, но и да зададе тон за формулата, която включва комбинация от дегустации с вино и мезе, но също хотел, ресторант и екстра услуги – един самодостатъчен модел на развлекателен комплекс, като в случая развлечението е виното.

Дегустациите тук могат да са на ниво непрофесионалисти или изцяло индивидуални и по-задълбочени. Естествено виното е в изобилие и в ресторанта с интернационална и традиционна родопска кухня. То е и звездата в първия по рода си в България спа център, в който процедурите са с вино и гроздови продукти.

Повече информация на: www.todoroff-wines.com
"Катаржина"

Откритата през 2007 г. изба в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя в България – Сакар, е разположена сред собствени лозя в околностите на свиленградското село Мезек, съвсем до гръцката граница. И за времето си, а и досега, тя е една от най-модерните в технологично отношение.

Едно от гигантските й предимства в евентуална надпревара за сърцата на винените туристи е недокоснатата околност, в която се намира - "Катаржина" печели изключително от отсъствието на каквито и да е постройки наоколо - в някогашната "ничия зона" на южната граница на България. Природата тук е с характерна красота - местността е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива, с високо небе, слънце и безкрайно спокойствие. В него избата е разположила модерната си конструкция дискретно - без да го тревожи с натрапчиви вид и присъствие.

С предварително обаждане предлага винен тур за индивидуални туристи из лозята и имението, с дегустация. Също може да организира обяд или вечеря в запомнящия се ресторант на избата, и да съдейства за настаняване в близките населени места или за посещения на любопитните разкопки и природни куриози наоколо - Глухите камъни, античната вила "Армира", средновековната крепост и тракийската гробница в Мезек, Перперикон, Татули т.н.

За повече информация: www.katarzyna.bg
"Кастра Рубра"

Новата изба на Телиш е другото архитектурно бижу на Сакар. Името Кастра Рубра - Червена крепост, идва от откритата недалеч ранновизантийска крепост, която била убежище за хората, преминаващи по Големия диагонален път (Via Diagonalis – така се нарича и една от най-успешните серии вина на избата, създадена от френския енолог Мишел Ролан).

Избата е изработена от камък и дърво в хармония с околната среда. Разполага с две приемни - дегустационна зала и стая за гости. В близост до винарната са и лозовите масиви.

Екипът предлага разходка по пътя на виното и дегустации на подбрани вина.

За повече информация: www.telish.bg
"Беса Валей"

Производителят на едни от най-качествените български червени вина с бранда "Енира", е сред първите изби тип имение в България. Завършена през 2005 г., тя включва винарския комплекс "Беса Валей Уайнъри" и "Огняново Уайнъри", разположени в подножието на хълма над лозовия масив. Красивата ниска постройка е изпълнена предимно с естествени материали като камък и дърво и се слива с природата наоколо – на места буквално: вградена е в скала, която осигурява естествена изолация за отлежаването на виното.

С популяризирането на винения туризъм "Беса Валей" също започна да предлага такъв, но предпочете да го прави в по-семпъл вариант – посещения с винен тур и дегустация в избата, която не разполага с ресторант или хотелска част. Близостта й до София обаче, както и качеството на вината са достатъчна причина тя често да бъде посещавана както от чуждестранни гости, така и от български винени ентусиасти.

Турът се води от професионалните дегустатори на "Беса Валей" и проследява пътя на виното от лозовия масив до избените помещения. Включва дегустация на три вина.

За повече информация: www.bessavalley.com
Шато "Копса"

Избата е открита през 2007 също с мисъл за винен туризъм, като съчетава винарна с бутиков хотел и луксозен ресторант. Новопостроеният замък, приличен на малка средновековна крепост с четири кули, е на естествено възвишение сред масив от лозя. Днес това архитектурно решение изглежда малко претенциозно сред семплите населени места на региона, но то е препратка към по-старата история – в римско време през котловината е минавал главният път от Тракия за Дунав, а средище на долината бил укрепеният град Копса. Дали стилът на шатото ще ви допадне или не, е въпрос на вкус.

Факт е обаче, че то впечатлява както с монументалност, така и с внимание към детайла. "Копса" предлага по предварителна заявка луксозен дегустационен пакет с шестстепенно меню и дегустация на пет вина и отлежало бренди в ресторанта, който е интересен с отворената си кухня.

За по-непретенциозните пък са класическите дегустации сред бъчвите с три или пет вина и плато сирена и беседа с технолозите на избата. Разбира се, разходката сред лозята, която може да се осъществи и с файтон (!), е приятна опция за допълнение.

Хотелската част включва пет луксозни стаи, всяка обзаведена в собствен стил и с име на винен сорт. Допълнение са конферентната зала и просторният двор с барбекю, които говорят ясно за намеренията на собствениците да привличат в "Копса" и хора, които искат да прекарат уикенд с приятели, така и бизнестуризъм.

За повече информация: www.copsa.bg
Шато "Медово"

Къде, ако не на преливащото от курортисти Черноморие виненият туризъм би бил чудесна добавка към формулата слънце - море. Учудващо е обаче колко късно индустрията там се досети за тези възможности.

Шато "Медово" експлоатира модела на етнографския туристически комплекс - в типичен стар български стил и "Улица на Занаятите" с работилници за грънци, сребро, ножове, бакър, тъкани, дърворезби, а също и храни като халви, локуми, кафе на пясък, бяло сладко и дори от старовремските червени захарни петлета!

Комплексът включва малка винарска изба и хотелска част в битов стил, както и открит и закрит ресторант с типично българска кухня, подходящ и за организирани прояви.

Нейната ориентация по отношение на клиентите е предопределена от близостта на курорта гигант, което означава и преобладаващи дегустации и вечери за многолюдни групи.

За повече информация: www.medovo.com
"Мидалидаре Естейт"

е сред най-впечатляващите комплекси в България. Той се състои от две части, стара и нова, на километър една от друга. Те обработват гроздето от различни лозя и са архитектурно разнородни, но и двете се отличават с привлекателните и артистични интериори и екстериори, изпълнени със замах и въображение.
Комплексът разполага и със спа хотел, който е разположен между двете изби.

Дегустации са възможни както в новата, така и в старата изба след предварително обаждане. Тук трябва да отворим една скоба и да уточним, че повечето изби рядко предлагат най-хубавите си и скъпи вина при редовните дегустации, освен ако не заплатите стойността на цялата бутилка. В "Мидалидаре" са решили този проблем с помощта на новите технологии - винен диспенсер, който съхранява отворените бултики дълго време. Така в избата посетителите могат да опитат и от най-скъпите вина.

Корпоративни събития, специални вечери и т.н. също са добре дошли, партита могат да се правят както на открито, така и в самата изба.

За повече информация: www.midalidare.bg
"Орбелус"

Изба Orbelus, която носи древното име на Пирин – Орбел, и е първият български изцяло биосертифициран производител на вино, отскоро вече има и собствена изба. И то каква.

Потънала сред лозовите масиви на петричкото село Кромидово, тя е с форма на... гигантска бъчва. Wow-ефектът е гарантиран още отдалеч. Проектът на архитектите Попова и Гочев е не само оригинален и интересен, но и в пълна хармония с тихия, топъл и успокояващ пейзаж, обграден от седем планини.

Orbelus приемат и гости за дегустация и разходка в избата.

Добрите новини са, че плановете включват изграждането на по-добър път към избата и хотелска част.

За повече информация: www.orbelus.bg
Вила "Юстина"

Бутиковата изба е намерила златната среда между акцента върху доброто вино и туристическата страна на посещението в избата, като предлага възможности и за отсядане, както и за забавления, но без да изпада в разточителен лукс.

Дегустациите тук са в три вариации. Базисният пакет включва разходка по пътя на виното и дегустация на три вина с хапки. При втория пакет вината вече са пет, а има и ВИП такъв с осем вина, част от които са сред топ продуктите на избата. По предварителна заявка могат да се подготвят дегустации с 3- и 4-степенни менюта.

За ценителите на slow туризма избата е създала къща за гости, "Вила Юстина" - на 300 м от винарската изба - модерно обзаведена, с всички удобства, и всъщност на съвсем умерени цени.

За повече информация: www.villayustina.com
"Драгомир"

Наричат изба "Драгомир" градските винари, тъй като те са базирани в Пловдив - поне докато стане готов комплек-сът, който строят в едноименното село.

Помещението за дегустации е с модерен интериор, с усещане за добър ресторант, но най-важното – тук отговорите на въпросите как се произвежда виното, къде ферментира, в какви съдове отлежава, как да се науча да дегустирам и т.н., се дават лично от двамата изключително дружелюбни собственици на винарната, които са и създателите на вината.

В приятната обстановка на дегустационната зала с чаша в ръка може да се проследи и целият технологичен процес на превръщането на гроздето във вино.

Посещението в градска винарна има куп предимства, едно от които е, че космополитният Пловдив не би оставил да скучае нито един гост.

За повече информация: www.dragomir.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK