Места

Аз, (кафе) роботът

Ивайло Харалампиев 06 февруари 2017, 12:30

Приготвяното в откритото в началото на февруари Cafe X в търговския център Metreon в Сан Франциско е с високи вкусови качества, гарантирани от няколко местни дистрибутори. Времето за изпълнение на поръчката според създателите му е съкратена "от десет минути на десет секунди". Тайната е в "бариста" под формата на роботска ръка произведена от Mitsubishi. Автор на идеята и президент на компанията Cafe X Technologies е роденият в Хонг Конг Хенри Хю.

"Като голям почитател на кафето съм установил, че днес има общо взето две опции: или получаваш бързо кафе със съмнително качество, или чакаш на 15-минутна опашка за хубаво капучино", казва той. Роботското кафе в Сан Франсиско ще тества интереса към бизнеса като цяло. Хю казва че от компанията нямат намерение да заместят добрите баристи и личния човешки контакт, а да предоставят "максимално добро качество" за хора, които искат да изпият бързо и хубаво кафе на крак. Cafe X печели наградата за най-добър стартъп на Launch Festival в Сан Франциско през 2016г. и събира капитал от пет милиона долара за лансирането си.

Кафето-робот е създадено в сътрудничество с водещия производител на напълно автоматизирани кафе машини WMF. Внедрените в него хадруер и софтуер събират най-доброто от познанията на баристите и специалистите по кафе. Прецизната техника на практика елиминира възможността от грешки в пропорциите, начина на приготвяне и търсения вкус. Поръчката може да се направи както на екран на място, така и от интернет апликация. Клиентът получава 4-цифрен код, с който роботът разпознава и приготвя кафето. Цените са под три долара (при средни цени за кафе в САЩ между 3 и 5 долара). Създателите на Cafe X искат да спечелят и съществуващия според проучванията им цял сегмент от хора, които не консумират кафе само защото бързат и не могат да чакат на опашка. В полза на бизнеса са както резултати на National Coffee Association, според които в периода 2008 – 2016г. консумацията на кафе е скочила тройно, така и двуцифрените темпове, с които расте използването на роботи в сектора на услугите.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK