Места

Какво, къде, кога (март)

Марина Караконова 05 март 2017, 12:23

VinCE
Будапеща
17 - 19 март
Освен че името му звучи много умилително, VinCE е едно от най-авторитетните и интересни винени събития на Унгария. Първото му издание е през 2010 г. Тук се представя не само вино, но и най-висококачествени хранителни продукти. Тази година се очакват над 160 изложители, които ще представят вина предимно от Унгария и региона. Най-ценното на изложението са майсторските класове, специални дегустации и курсове.
Сред темите, които ще се обсъждат тази година са вината по света, отлежаващи в квеври, унгарски сортове и роднините им в чужбина, сред които ще бъде представена гъмзата на Боровица, дегустация на токайско реколта 1956, дегустация на Taittinger, водена от Клови Татанже, или на най-добрите десертни на света. Сред лекторите са Мигел Торес, Фиона Бекет, Хосе Вуямоз, Дарел Джоузеф, и др.
https://vincebudapest.hu/en/


Ден на св. Патрик
цял свят
17 март
Няма друг национален празник, който да се празнува в цял свят. И да бъде така обичан. Това е денят на светеца-покровител на Ирландия. Традицията вече повелява на този ден или да отидем в някой ирландски пъб, или да се облечем в зелено, но при всички положения - да пием ирландска бира и уиски. Ако имате късмета да сте в Ирландия, очакват ви три дни празнуване. Но почти няма град, който по някакъв начин да пропусне да отбележи пхрадника на добрия светец.
http://www.stpatricksfestival.ie

Las Fallas
15-16 март
Валенсия
Валенсия посреща пролетта, и го прави цветно, разточително и шумно. Името на празника буквално означава огньовете. Кулминацията е изгарянето на над 500 кукли - гигантски десетметрови статуи от папие маше, шперплат или дърво.
Така или иначе това е един много вкусен празник. Започве се с чуроси с крем с кафето сутринта, продължава се с истинска валенсиянска паеля със заешко, пилешко, и боб, идва ред и на пържените захарни топчето бунюелос, и никога не се пропускат вината, както и Agua de Valencia - коктейлът от водка, джин, портокалов сок и пенливо.
http://www.lovevalencia.com/programa-de-fallas-2017.html
http://www.fallas.com

Шоколадов фестивал
11-12 март
София, Интер Експо Център
Фестивалът се провежда за трета година. През тази ще се представят над 250 вида шоколад от цял свят. И още: изложба на шоколадови произведения на изкуството, презентации и работилници с изложителите, детски кът, шоколадови бижута и дрехи.
http://www.grandchocolatefestival.com/


Конкурс "Ресторант на годината"
30 март
София
"Ресторант на годината, Acqua Panna & San Pellegrino" 2016 на списание "Бакхус" е първият, най-стар и единствен национален конкурс за най-добър ресторант, в който от тази година експертната оценка на дегустаторско жури среща професионалното мнение на съдийски борд (Андрей Стоилов, Робин Вилареал и Александър Скорчев).
Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 30 март с галавечеря, която тази година е вдъхновена от храната като единствено изкуство, което ангажира всички сетива и носи името "6 - церемония на сетивата".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK