Места

В покривките на Витоша

Надежда Петрова 23 май 2017, 11:40

"Няма да стане. Българите не възприемат лесно нови неща", било най-често срещаното изречение, когато англичанката Кристин Милнър споделяла идеята си да организира и у нас Sofia Restaurant Week. Тя обаче решила да я осъществи и на 13 май официално приключи второто издание на инициативата, в която 25 изискани заведения предлагаха тристепенно меню на цена от 25 лева. Финалът на седмицата пък се отбеляза с друго ексклузивно събитие - кулинарна обиколка в полите на Витоша с електрически автомобил Volkswagen. И тъй като ние обичаме чистия въздух, не по-малко харесваме и лукса, а за добрата кухня да не говорим, много бързо решихме да се включим в нея.

Италиански вкус в Бистрица

Автомобилите тръгват от офиса на Volkswagen - безшумни като котки. Тишината обаче, бързо се нарушава, защото, когато с някого отиваш да ядеш вкусна храна, приятелствата стават на мига. Заведението, в което ни очакват е Sage Bistro.
Преди няколко години му лепнаха етикет "най-добре пазената тайна на Бистрица". Предполагам, защото е на втория етаж на една не особено правеща впечатление сграда в центъра на квартала. Днес, тайната е достояние на всеки, защото, както всички знаем, добрата кухня дава крила. Тук тя е представена с традиционни италиански специалитети, внимателно подбрани продукти, изпечени на място хлебчета, домашно приготвени десерти. Ресторантът е реализираната мечта на двама братя. Иво, работил като главен готвач в "Панорама" на хотел "Кемпински", а Ники, задоволявал претенциозните кулинарни изисквания на канадските граждани в продължение на цели осем години.
Днес, от бившата задимена кръчма, двамата са превърнали мястото в комфортен ресторант, който в летните дни отваря прозорци и се трансформира в тераса с гледка, достойна за пощенска картичка. Храната действително е вкусна. Посрещат ни с предястие от брускети с телешко карпачо, домати и маслини; скаридка с канапе от краставица и мус от крем; брускета с домашно маринована сьомга, каперси и червен салатен лук. Основното е ризото с пресни аспержи и манатарки.

Тук опитваме и виното Miraflors Blanc на Domaine Lafage. Реколтата е 2016, напитката е комбинирала шест сорта грозде и усмивките ни на секундата са налице. Може би, на чашите от това леко газирано вино, дължа и следващата вдъхновена лекция за екстрите на черното прасе.

Мързел в подножието на лифта

Месото от черно прасе, или т.нар. източнобалканска свиня е с доста по-различни качества от познатото ни в супермаркетите. Като структура е мраморно, тоест богато на тънки мастни влакна, втъкани в мускулите. Това е част от причината за уникалния му вкус. Информацията достига до мен, докато се придвижваме към следващата спирка от кулинарната ни обиколка – ресторант Lazy life&food. Енергичната дама, настанена на съседната седалка, вдъхновено продължава с подробностите: "И се хранят само с жълъди и трюфели! Много е вкусно, наистина, и един път месечно задължително си поръчваме за доставка".
Заинтригувана от новите си знания още на следващия ден влизам в сайта на производителя ферма "Кулев", където чета: "Изключително много държа свинете ми да са хубави. А под хубави аз разбирам да са чисто черни, лъскави и добре гледани". Звучи ми правилно, но стига толкова с прасетата.
Вече сме до Симеоновския лифт и точно там, в подножието на една жилищна сграда е разположено заведението, управлявано от майстор готвача шеф Петков. Посрещат ни със селекция от печен на пещ патладжан, хумус, хлебче от смокини и палачинка с прошуто, рукола, уакаме и скариди. Основното е лаврак със сезонни зеленчуци. Поливаме всичко с Lillet коктейл.

Ако не сте чували за винения аперитив, който се произнася Лиле, ще ви кажа, че е любим на французите. Създаден е в Подензак – френско селце на юг от Бордо и вече повече от 100 години радва своите ценители. При нас обикновено се разрежда с тоник, който, допълнен с резенче краставичка, ягода и листо от мента се превръща в невероятно лятно питие. Храната е добра, заведението също е приятно. Интериорът е изчистен, разполага със зала за пушачи, чиито френски прозорци през лятото се отварят, локацията е интересна. Ако не се привърженици на хижарската храна, независимо дали се връщате от Алеко или от друга точка в планината, именно тук може да се наградите с нещо обилно и вкусно. Наблюденията ми обаче сочат, че повечето клиенти са дошли специално от града, за да се насладят на добрата храна.

По ориенталски в Бояна

На "Панорамен път" 24Е се е пръкнало ново заведение. Името му е наргиле бар и ресторант "Арабия" и именно в него ще отбележим и края на кулинарната ни обиколка.
Какво ни посреща? Огромна препарирана мечка, която, изправена на двата си крака, пуши наргиле. До нея, неидентифицирано от мен животно, очевидно приятел на мечката, пуши и то. В съседната зала тържествено са изложени рицарски доспехи. В трета на стената е изрисуван огромен портрет на св. Николай Чудотворец. Навсякъде изобилства от свещи и лампи на Аладин. Стилът подчертано е Версаче. В сайта на заведението интериорът е определен като арт деко. Но ако не сте му фенове, лесно може да го преглътнете с помощта на вкусната храна. Тук опитваме баклавички, които са уникални, тирамисуто изчезва за миг. И въпреки че наблягаме на десертите, ресторантът предлага и вкусна храна.

Част от черешките на тортата пък са му интересните наргилета, ръчна изработка от Дубай. Тютюнът е "Ал Фахер" – възможно най-добрият на пазара, а майсторите, които правят наргилетата се грижат той да гори равномерно, както и винаги да разполагате с достатъчно въглени. Тук най-накрая имаме и истинска градина, която разполага с 60 места. А за веселия завършек на вечерта, заведението, освен наргиле, предлага възможност за игри на карти, табла и билярд.
"Ами, много са хубави подобни инициативи – дръпвайки от наргилето блажено въздъхва дамата до мен, която разбирам, че е предподавателка по педагогика и религия. - Аз, добре, че попаднах на тази информация. А пуснах в търсачката "културни мероприятия". Приятелят й – IT специалист, компетентно допълва, че на току-що провелият се фестивал на науката в София, на повече от презентациите се събирали едва по 10 души. А имало реклама. Е, ние пък сега удряме рамо на ресторантската седмица. Следващото й издание е планирано за месец септември. Дотогава ни остава или да се облизваме в очакване или да посетим на редовни цени, заведенията, участвали в кулинарния празник. Пълният им списък може да откриете на www.restaurantweek.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK