Места

Бакхус Вино Ден: Вила Мелник

Марина Караконова 30 май 2017, 11:48

Разгледайте цялата галерия със снимки от "Бакхус Вино Ден: Вила Мелник" тук.

Казват, че формулата на доброто прекарване е интересни места и добър тайминг. Ако и компанията е добра - мисията е успешна.
След този първи "Бакхус Вино Ден", в центъра на който беше посещението на винарана "Вила Мелник", потвърдихме формулата заедно с бонуса на добрата компания. Става дума за едни много наситени 30 часа, в които се срещнахме с великолепни места, вина, храна и хора.

Крайната цел, тръгвайки сутринта от София, беше Мелник и по-точно изба "Вила Мелник". Пътуването отне около 3 часа, заедно със спирките за кафе, и завърши в една от най-красивите части на страната. Сигурно и най-винената. Тук, в долината на Струма, са Меди Вали, Дамяница, Капатово, Орбелус, Рупел, Strymon А на 7 км. от Мелник, и на 2 км. от село Хърсово е избата, която търсим.

Вила Мелник

Тук знаят как да посрещнат гости. Една от причините е, че ви посрещат самите собственици, които са и семейство - семейство Зикатанови. А това прави контакта съвсем различен.

Първото, което ни предлагат, пък и ние за това копнеем, е да се разходим сред лозята. В този сезон е времето за колтучене - свалянето на излищните леторасти от лозите. Докато правим опит да "колтучим", Никола Зикатанов ни разказа как винарната е открита през 2013 г. и от първия ден е отворена за гости. Две години по-късно, след учене и работа в чужбина, към семейния бизнес се присъединява дъщерята Милица. Днес е трудно да си представим избата без присъствието й.

Преди милиони години котловината, в която се намираме, е била дъно на езеро, затова почвата е предимно от пясък и наноси, не е еднородна, затова дори в рамките на един парцел има по-силни и по-слаби лозички. Добрата новина е, че купажът им води до по-нюансирани и богати аромати и вкусове.
Българските сортове съставят 50% от лозовите им масиви и включват сортовете Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Руен, Мавруд, Сандански мискет и Тамянка.
Биоразнообразието е сред нас: до избата има засадени различни сортове десертно грозде, нарове, райски ябълки, смокини, бадеми, маслини. Докато се разхождаме видяхме костенурка и зайче. Добре, че не видяхме вълци и лисици, които, както разбрахме се навъртали наоколо.

Избата

Винарната е с годишен капацитет за обработка на около 250 тона грозде. Построена е на три нива, като избата е вкопана в пясъчния хълм. Процесът на винификация е организиран така, че виненият поток се движи през трите нива на винарната чрез силата на гравитация. Освен, че е енергоспестяващ, този метод е и изключително щадящ към гроздето и виното – не го стресира и запазва естествената му структура.

Зад метална врата и голям катинар отлежава и личната колекция на семейството. Тук всеки клиент може да остави закупена бутилка вино да отлежава в идеалните условия там и да си я вземе за специален случай.

Пристигаме на площадката, където постъпва първо набраното грозде. Ъглите на таваните са пълни с гнезда. Разбираме, че за тях се водят люти битки между лястовичките, които си ги правят и врабчетата, които искат да се самонастанят.
Обиколката вътре в избата започва с една икона на стената: това е копие на византийската "Христос - лозя на живота". "Аз съм лозата, моят отец е лозарят", припомня ни евангелските думи Никола Зикатанов. Зад гърба си той вече е с интересна и дълга професионална история, когато, прочитайки ги, решава, че иска да се върне към фамилните корени, да възроди традицията им и да стане лозар. Прави го заедно със съпругата си Любка.
"А сега колега не ми е Иван или Пешо, а самият Господ!"

Избата е на 15 м. дълбочина и на практика се намира в хълма Бели брег. Тук отлежават литрите от 10 червени и 6 бели вина. Бъчвите са български и американски, има и няколко френски. Никола споделя, че според него "българските бъчви са чудесни бъчви за отлежаване на вино, защото са направени от диворастящи ни дъбове, съществуващи много преди времето на Наполеон, а френските дъбови дървета са изкуствено засаждани по това време".
Подземието е изкопано на ръка. Оказва се, че в него има истинско находище на по-рядката бяла глина и хората си взимат от нея за пресичане на гроздовия сок, както и на сладката - рачели или смокинови.

Специално за нас се отваря колекционерска бутилка: първата реколта Мелник 55, 2010 г. Впечатляващо.

Дегустацията

Вече сме в залата за дегустации. На входа ни посреща фосил от костенурка - поне на 1 милион години.

Дегустацията е открита с добрата новина, че на завършилия преди седмица Брюкселския мондиал Concours Mondial de Bruxelles 2017 , състезанието, известно още като "Обединените нации на виното", Вила Мелник е спечелила златен медал за Bergulé Cuvée 2012 и сребърен - за Orange Wine 2016.

Линиите на винарната са AplauZ, Bergulé, Family Tradition, оранжево вино от серията "Специални вина", отскоро е и плодовият и свеж купаж Young&Crazy.

Започваме дегустационно пътешествие с шест вина: Bergulé Viognier&Chardonnay, Orange Wine, Bergulé Rose, Bergulé Melnik&Pinot Noir, Bergulé Cuvee, AplauZ Melnik 55.
Аплодисменти!

Пикникът

От подземните тунели се изкачваме на върха на хълма. Панорама от 360 градуса. Завъртайки се, пред нас са Беласица, вулканът Кожух на Рупите, Огражден, Пирин, Славянка и Кулата. По въздушна линия сме на 8 км. от Гърция, уточнява Никола Зикатанов. Гледката спира дъха.
Всички 18 души се събираме под покрива на току-що направен масивен дървен навес, поводът за който сме ние.

Причината е, че там ни чака печеното агне и дроб-сърма, сготвени от Йосиф Василев, собственик на едноименната ферма в Капатово - място, от което може да си купите чудесни млека и сирена.

В чиниите ни има и прясно сирене от фермата, сладки домати, гръцки маслини и зехтин, печени чушки и патладжани, на всяка маса има поне по три различни изстудени вина. Не може да се иска повече.
Няколко часа по-късно някои още са по масите, други карат втори сън на поляната.
Между другото, формулата, която споменахме в началото няма да е пълна, ако не й се добавят добрата храна и вино.
Следва настаняване, два часа почивка и кафета в хотел "Речен рай", намиращ се на изхода на град Мелник в красивата местността "Двете Реки". Шум от река и красива гледка.

Зорница

Вечерята ни е в хотелския комплекс "Зорница" /Zornitza Family Estate/. Комплексът разполага със собствено лозе, съответно - и вина. Има игрище за голф, открит басейн с топла вода и изглед към планината. Работи се върху проект за миниплажове и спа-център до края на годината. Най-голямото "украшение", разбира се, е гледката, в чиито далечини е винарна "Орбелус" и "Вила Мелник".

Две големи достайнства на "Зорница" са, че успешно се е измъкнала от капана на кича, който по правило щраква при всичко, което минава под знаменателя "луксозно". Също така, хубаво е, че тук се мисли в посока да се развие не само комплексът, а целия регион.

Четиристепенното меню в ресторант aEstivum е предложението на главния готвач Васил Спасов и представлява интересни вариации с цвекло, телешки език, свинско, и локум. Ресторантът разполага със сериозна винена листа с около 300 вина: освен ключовите райони, производители и реколти, има специално внимание върху десертните вина. Това, което веднага впечатлява, е умният и удобен начин на подредбата й, направена от Александър Скорчев.

Разходка в Мелник

Потегляме обратно по обяд, но сутринта е наша.
Намираме се в града на пясъчните пирамиди, Кордопуловата къща, Римския мост, Музея на виното, Историческия музей, църквите "Св. Антоний" и "Св. Петка".

Мелник и районът не е само винена дестинация сама по себе си. Това е един готов регионален туристически продукт. Въпреки че има още много работа по усъвършенстването му, тук са налице качествено хранително производство, вина, гледки, относително добра инфраструктура.

Повечето винарни са с напълно избистрено съзнание колко много могат да дадат общите усилия: благодарение на тях е създадена чудесна карта на мелнишките винени маршрути, а в момента се работи за създаване на отделен GI район Melnik River.

30-часовият ни трип е в своя край. Пристигаме в София в късния следобед. Идеалното време да си отворим една от купените бутилки вино, и да си спомним за чудесното прекарване на един "Бакхус Вино Ден"

Разгледайте цялата галерия със снимки от "Бакхус Вино Ден: Вила Мелник" тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK