Места

Голямото рибно преселение

Александър Джурджин 22 юни 2017, 12:16

След месеци на дискусии и спорове, губернаторката на Токио Юрико Коике обяви, че рибният пазар Tsukiji ще бъде преместен на нова локация на изкуствен остров в покрайнините на града. Tsukiji е най-големият рибен пазар в света, като ежегодно там се продават над 660,000 тона морски продукти, а през годините се превърна в една от основните туристически атракции.

Старата локация на пазара в центъра на Токио ще бъде преустроена след олимпийските игри през 2020 г. и ще бъде превърната в тематичен парк, посветен на храната.

Ежедневно в Tsukiji се провеждат и известните търгове на риби, а най-ценните риби тон могат да достигнат космически суми. През 2013 г. 221-килограмова риба тон беше продадена за $1,7 милиона. Всеки ден мястото се посещава и от хиляди туристи, които могат да наблюдават наддаванията, след което да се разходят из пазара и да ядат в някои от десетките ресторанти в района, които предлагат прясна риба директно от пазара.

Решението за преместването беше взето преди години, тъй като от създаването си през 1935г. празарът не е правен основен ремонт, а новата локация е специално проектирана за рибен пазар. Въпреки това, повече от 70% от продавачите и магазините в Tsukiji са против местенето и протестират, тъй като преди да бъде построена новата сграда, на изкуствения остров е имало рафинерия. Работата по новата сграда на няколко пъти беше спирана поради високите нива на канцерогенни химикли, открити в почвата и подпочвените води в района.

Първоначално се предвиждаше оригиналното място на пазара да бъде продадено, вероятно за построяване на търговски център или казино. Губернаторката обаче заяви, че се противопоставя на подобен план за бърза печалба, тъй като според нея създаденият преди 80 години Tsukiji е ценна марка и забележителност за Токио.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK