Места

Да скокнем до Серес

Мартина Ганчева 18 октомври 2017, 10:53

Вижте цялата галерия със снимки от Серес тук.

Градът Слънце. Така ще запомним Серес. Решихме да го посетим, когато София ни прогони с първия есенен дъжд, прегорели листа и ниски температури. В Серес още беше лято. И ставаше за плаж (идеален за целта е хотел "Siris" – само на 4 км. от центъра на Серес).

Щедър на топли лъчи, градът ни приласка с усмихнати хора и ни спечели с безобразно вкусна храна. А най-голямото му предимство се оказа факта, че е само на 40 км. от граничен пункт Кулата.

Вторник в Серес е оживен пазарен ден. Търговците правят огромни намаления и ви предлагат какво ли не, директно на улицата. През седмицата всички почиват между 14 и 17 ч., но работят до късно и то на пълни обороти. В събота магазините са отворени само до 14 ч., а неделя е ден за почивка. В скритото бижу на Балканите, както някои съвсем заслужено го наричат, можете да си купите обувки за 10 евро от главната улица "Мерархиас", местна био козметика с масло от маслина или прополис на производствени цени от магазин "Care life" на улица "Венизелу" 74 или да напълните багажника на колата със страхотни плодове и зеленчуци от магазинчетата в същия район.
Но Серес е ненадминат със своите сувлаки (Σουβλάκι). Най-добре ги приготвят в скормната на външен вид таверна "Сотос".
Говори се, че именно тя превръща шишчето в мода в Гърция. Тук то е пилешко, свинско, агнешко или рибешко. Поднася се с богата гарнитура от царевична питка, пържени картофки и салата, а порцията е около 7 евро. Но менюто на "Сотос" крие и много други изкушения. Тиросалата – смляно сирене и люти чушлета, яуртлу – червена салца, сос от кисело мляко и картофи, наденица от Ираклия, Смирнейски кюфтенца с настъргано овче или козе сирене. Помислено е и за вегетарианците – освен задължителните морски дарове (препоръчвам октопод или калмари) и богатия набор от салати, се предлагат зеленчукови или соеви кюфтета и страхотен пай от картофи. На онези, които бързат, готвачите от "Сотос" чевръсто приготвят Граф Сандвич, както те самите го наричат (бил английски благородник и голям комарджия, който не намирал време да яде) и се шегуват, че между двете филийки хляб слагат една мечта.
След този пир за сетивата и водени от мечтата за перфектното фрапе в идеалното кафене, се озовахме в шукаритетно заведение със симпатичното име "Ποδήλατο"(Велосипед) на ул. "Пападополис" 4. Посрещна ни усмихната сервитьорка – абсолютна двойничка на Поли Генова и ни разположи в близост до домашния любимец – рибка от Тайланд и в компанията на Мартин Лутър Кинг, Майка Тереза, София Кюри, Евита Перон, Уго Чавес, Фидел Кастро, Айнщайн, Марлон Брандо, Нелсън Мандела, Че Гевера, Чарли Чаплин, Джими Хендрикс, Джак Никълсън.
Тук входната врата е подпряна с нагъната банкнота от 100 евро (фалшиви, разбира се). Масите са всякакъв вид. Някои са като прозорец към миналото. Изпод стъклата им се подават стари сметачни машини, банкноти и марки, други са като извадени от будоар – малки, кокетни, колкото да приютят две кафета. Телефонът е червен – с цвят на домат и размер на тиква. Бомбета на фокусници крият тайната на светлината. Кораби, акордеони, глобуси и стара пишеща машина те карат да се пренесеш в отминали времена, а парчето "Take five" на Дейв Брубек, което звучи някъде над теб, подсилва това усещане.
Половин обърната лодка е превърната в етажерка за книги, компания й прави изтичащото време на Дали. Абсолютно безвремие настъпва, докато пиете кафе от джезве и вкусвате от сладкото от грозде. Приятни са и така наречените блендери – 100 % здравословни напитки за по 4 евро. И макар че не съдържат захар, имената им са сладки. Kiwinana (киви, круша, ананас), Son of a peach (праскова, ягода, банан), All day (ябълка, круша, банан), Strawberry split (ягода, ябълка, банан).
Не дотам здравословни, но супер вкусни са и поничките в Nanou – къщата на донатите, която за наше голямо учудване (все пак не сме в Америка) съществува от 1979 година. Сладки ще бъдат моментите ви и в така популярните в града сладкарници "ПАРФЕ". Задължително опитайте тортата със зелени смокини.
Толкова близо, толкова достъпно и всяка хапка от Серес си струва.

Вижте цялата галерия със снимки от Серес тук.

* Мартина Ганчева, автор и журналист от TV Bulgaria ON AIR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK