Места

Гастро Мадрид

Ивайло Харалампиев, Мадрид 26 януари 2018, 11:38

Вижте снимки от Gastrofestival Madrid в галерията тук.

Под мотото "Да излапаш Мадрид", деветото издание на разрастващия се с всяка година Gastrofestival предлага до 4 февруари 450 изяви с участието най-вече на ресторанти, таверни и барове, но също литературни кафенета, музеи, галерии, магазини. "Името на Мадрид все повече се свързва със среща около една хубава маса. Култът към вкусната храна е запазена марка не само за местните хора, но все повече и за туристите", казват организаторите, сред които са мадридското кметство и международният кулинарен конгрес "Мадрид Фюжън", който се проведе от 22 до 24 януари.

Сред най-популярните раздели на Gastrofestival е Degustatapas: комбинация от тапа и бутилка бира Mahou за 3 евро или тапа и вино Rioja за 6 евро. За първа година се предлагат авторски "Гастросандвичи" - например сандвич от мортадела с трюфел и шампанско. В "Кухня на четири ръце" известни мадридски готвачи канят свои международни колеги да готвят заедно. Обявеният на "Мадрид Фюжън" за най-добър готвач в Европа, австриецът Себастиан Франк, гостува на Роберто Кабрера в ресторанта му Huerta de Carabana.

Международните и фюжън кухни са представени с някои от най-емблематичните продукти от съответните страни –табуле и хумус от Мароко, мексикански такос и тотопос с гуакамоле, японските суши и сашими.

Като част от раздела Гастрокултура, Музеят на Америка организира разходка за някои от най-известните плодове и зеленчуци дошли от Америка като картофите, авокадото и киноата. В края на обиколката пък студенти по готварство предлагат своя интерпретация на продуктите. Всеки вторник на месец февруари гид от музея "Прадо" ще разхожда желаещите на "винен тур" из свързаните с виното творби от колекцията. Писателката Янет Акоста ще води курс по бързо писане свързан с гастрономията, а за вдъхновение участниците ще дегустират вино, сол и шоколад.

В раздел Енокултура са включени тематични дегустации – например три червени италиански вина с местни сирена или усвояване на разликите във вкуса на виното отлежавало в американски и френски дъбови бъчви.

По предложение на кмета Мануела Кармена от миналата година фестивалът е със засилена солидарна мисия. Серия ресторанти готвят специално меню, а част от печалбата е за борещи се с глада неправителствени организации. В TuuuLibreria (първата книжарница, в която читателят сам решава колко да плати за книгите втора ръка), готвачи бежанци приготвят типични за родните им страни ястия. Всички приходи ще отидат за заплати на самите готвачи и за фондове за помощ на бежанците. Самира и Ясир от Алепо са подготвили интересни изненади от сирийската кухня на 3 февруари (цена 25 евро, с предварително записване).

Фестивалът официално се закрива в един от най-традиционните пазари "Антон Мартин" с фламенко шоу (3 февруари 14,30ч.). Пак там възрастни хора от дом за възрастни ще готвят в уъркшоп с някои от любимите "ястия на бабите". Пазарът "Барсело" ще предлага дегустация на пет малки хамбургера съответно от говеждо, еленско, агнешко, телешко и глиганско (15 евро).

Може да намерите цялата програма на Gastrofestival и онлайн тук.

Вижте снимки от Gastrofestival Madrid в галерията тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK