Места

Black is the new orange

Йордан Тодоров 14 декември 2018, 12:32
Снимка: Йордан Тодоров

Вижте повече от събитието в обширната ни фотогалерия.

Берлинчани обичат черното. Ако сте били в германската столица вероятно вече сте забелязали това. Черното е навсякъде и не всеки, който носи дрехи в този цвят отива на погребение. Вероятно любовта на берлинчани съм кулинарията и черния цвят е една от причините преди броени дни Берлин да стане домакин на първия в Германия Black Food Festival. Той се проведе на 9-и декември в нощния клуб Badehaus (Revalerstrasse 99,10245 Berlin) при огромен интерес - ограниченият брой билети за него бяха разпродадени дни предварително, което накара организаторите да пуснат допълнителен брой места на входа, в деня на събитието.

Организаторът

Идеята за организиране на Black Food Festival е на кулинарния блогър от Будапеща Регина Борош.
"Идеята ми хрумна през 2016 г. и след известно планиране и организация на 4 ноември тази година се проведе първото му издание в Будапеща, което беше посетено от 8000 души", обяснява Борош - "В следващите две години фестивалът ще се състои в двадесет града в целия свят. Имаме и множество франчайз партньори, които проявяват интерес към организирането му в различни точки на света."

Трендът

От къпкейкове и бейгъли, оцветени с активен въглен, през черен сладолед и паста и ориз с мастило от калмар, черната на цвят храна е един от последните трендове, който за добро или лошо шества на световната кулинарна сцена. Всичко започва преди около две години, когато Instagram е залят от снимки хаштаг #blackfood. Повечето от тях идват от Япония и Южна Корея. Впоследствие черният тренд завладява Америка, а неотдавна и Германия, която предлага първите в света черни пържени картофи на компанията Keluha (blackfoodcompany.com), черен сладолед Grubengold в сладкарницата Bertram (Am Bocklerbaum 24-26, 45307 Essen-Kray), както и черни бургери в корейския ресторант Chilees (Choriner 35, 10435 Berlin).

Снимка: Йордан Тодоров

Критиката

В повечето случаи черният цвят се постига с помощта на мастило от сепия или въглен от кокос или бамбук. Кулинарните критици изтъкват, че той с нищо не подобрява хранителните качества на ястията, нито пък помага за създаването на нови вкусове или подобряването на вече съществуващите такива. Черната храна също така не е особено здравословна - активният въглен абсорбира калция, калия и другите полезни хранителни вещества и те се отделят от организма заедно с него. Въпреки всички критики трябва да се признае едно - храните с черен цвят (или ако трябва да сме съвсем точни - липсата на цвят) изглеждат наистина добре в Instagram.

Наградите

На първия Black Food Festival в Берлин участваха общо дванадесет ресторанта, повечето от които добре известни на берлинската кулинарна сцена. Журито в състав блогърката Линда Мустафа, (jaegerundsammlerblog.de), журналистката Криста Конколи, нюйоркският диджей Марк-Алън Грей и унгарският шеф Кристиян Хусар, присъди три награди. Наградата "Черна храна на годината" взе ястието черна полента с гъби, листа от градински чай и пържени скакалци и ларви на мрачен бръмбар. То е създадено от Никол Сартирани от берлинския стартъп MikroKosmos, който промотира ентомофагията. Наградата "Най-добър черен десерт" беше присъдена на класическия сладкиш трес лечес (от испански - "три млека") на Мария Фернанда Тортоза, а призът "Най-добра черна напитка" - на кетъринг компанията Barthur за техния коктейл Mr. Black.

Следващото издание на Black Food Festival ще се състои на 7 февруари, 2019 г. в Тел Авив.

Вижте повече от събитието в обширната ни фотогалерия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK