Платена публикация

От броя: 6 места в #pLOVEdiv

Бакхус 12 юли 2022, 10:02

Още от края на 2021 г. целенасочено пътуваме до Пловдив почти всеки месец, за да опознаем гастрономическата му сцена, както и хората, които я създават и развиват. На третия път ни стана ясно, че само с разкази в социалните мрежи (на които реакциите, коментарите и препоръките ви бяха безценни, благодарим!) няма да можем да обхванем всичко, което ни се иска - а не е да не опитахме.

Влюбихме се в усещането да пиеш турско кафе на Джумаята в 9 ч. Безкрайно завидяхме и за "айляка", че всичко ще бъде наред и че е ОК от време на време да си тръгнеш от работа в 17 ч., за да пиеш по една бира с колегите.
Като гурме медията с най-дълга история от "Бакхус" поемаме ангажимента активно да работим за популяризирането на успехите на Пловдив в гастрономията. Започваме от тези 6 места, но тепърва ще ви споделяме още.

Айлякрия:
животът е прекрасен

Айлякрия

Тук обичаме да се наслаждаваме, да се забавляваме, да си угаждаме по най-лежерен и вкусен начин. Айлякрия не е просто Храм на Айляка, а е цялостно изживяване: започвайки от топлото посрещане, когато те настаняват в 100-годишната сграда в Капана с автентични тухлени стени и дървени греди, както си му е редът, и завършва много след последната хапка десерт. Само с един поглед към менюто се пробуждат всички сетива и се връщаме към естествените удоволствия в живота: истинска и сочна храна, пресни занаятчийски продукти, отбрани български вина, крафт бири и ракии за душата. Всяка хапка е почит към щастливата, необременена природа, а сандвичът с дърпано свинско се е превърнал в култ за редовните гости на заведението.

Къде: ул. "Кожухарска" 3, кв. Капана, гр. Пловдив
Телефон за резервации: + 359 876 163 666
aylyakria.com

Вилица и нож:
изВкуство в чиния

Вилица и нож

"Вилица и нож" e в Капана на Пловдив и първото, с което ще ви грабне, е очарователният и неповторим интериор, но влезете ли навътре, там ви чакат запомняща се атмосфера, стилен и просторен втори етаж и даже безплатен детски кът. Тук всеки ще открие своето любимо хапване, а изборът в едно от най-популярните заведения на Капана е между премиум говежди, телешки и свински стекове, крафт бургери, авторски салати и десерти.
Друг акцент, който отличава заведението, е отворената кухня - кой не е искал да надникне зад кулинарните кулиси и да види как се приготвят любимите му ястия? Непринуденото преживяване в най-динамично развиващия се квартал на Пловдив допринася за усещането, че всеки миг, прекаран тук, е специален.

Къде: Ул. "Христо Дюкмеджиев" 8, Пловдив
Телефон за резервации: +359 893 048 010
https://www.facebook.com/forkandknifekapana/
https://www.instagram.com/forkandknife_kapana/

Миконос:
морски удоволствия

Миконос

Вдъхновени от традиционни и съвременни вкусове, ресторант "Миконос" създава модерна гръцка храна, която е посветена не само за тялото, а и душата! Някои рецепти се утвърждават във времето и се ценят повече от 25 години. Тук ще откриете отлични ястия със средиземноморски привкус, авторско суши и домашно вдъхновени десерти. Всичко това е приготвено само с най-добрите продукти. Ресторант "Миконос" се отличава с модерен дизайн, уютна атмосфера и внимание към всеки детайл, стремящ се към намиране на хармонията между това, което се случва в чинията, и това, което я заобикаля.

Къде: бул. "6-ти септември" 1а, в района на гребната база
Телефон за резервации: +359 878 550 001
mykonos.bg

Сол и пипер:
няма нищо случайно

Сол и Пипер

В ресторант "Сол и Пипер" няма да попаднете случайно - заведението е проект на Николай Боруков, познат на истинските ценители на добрата и елегантна кухня, а обикновено тук идват съмишленици на идеята за чиста храна. Менюто е богато, съобразено е за обяд или за вечеря, и разчита на сезонни продукти.
Атмосферата на ресторанта е изключително предразполагаща, понякога обичаме да посядаме вътре, но обикновено в топлите дни (а в Пловдив времето почти винаги е хубаво!) се насочваме директно към терасата - на един хвърлей разстояние от Археологическия музей. Всичко, което може да поиска човек, е тук: въздух, пропит с история, и любимото място с любимите хора и малко "Сол и пипер".

Къде: ул. "Хан Кубрат" 1, Пловдив, до Археологическия музей
Телефон за резервации: +359 884 999 799
www.facebook.com/restaurantsaltpepper

Bluestone doughnuts:
всички завиждат на Пловдив

Bluestone Doughnuts

Гурманите в София са разглезени от достъпа до качествена и интересна храна, затова когато в Града под тепетата се появиха първите занаятчийски понички у нас, и настана объркване от столицата до Черноморието и обратно. И има защо: тестото е с оригинална рецепта, не е мазно, а пухкаво и деликатно, прясно, а глазурите и пълнежите показват въображение и вкус. Основателят Георги Славов почти винаги е на място в уютното заведение и готов да ви разкаже защо се е върнал от САЩ в Пловдив, оттам ли е взел идеята за тухлените стени, но най-вече да препоръча донът според вкуса: от класическите, но гениално изпълнени варианти, до онзи, наричан посланик на Bluestone: с крем от шамфъстък. Поничките са доста големи, но и толкова вкусни, че една не стига.

Къде: ул. "Отец Паисий" 29, Пловдив
instagram.com/bluestonedoughnuts

Quick Healthy Halal Kitchen:
бързо, прясно, много вкусно

Quick Halal Foods

"Най-после в центъра на Пловдив има място за истинска сирийска храна - за всеки, който се интересува какво консумира!" Присъединяваме се към възклицанието на един от доволните и лоялни гости на ресторанта за бързо хранене Quick Healthy Halal Kitchen. Името си казва всичко: екзотичният вкус на Ориента е тук, опакован за удобно, непретенциозно, ама истински вкусно похапване. Заведението предлага само халал меса, арабска и международна кухня, за вегетарианците също има немалко опции, всичко - дело на шеф Ездехар.
Централна локация и богат избор от току-що сготвени ястия, Quick е перфектното място за обяд на място в офиса или вкъщи.

Къде: ул. "Цар Иван Александър" 14А, Пловдив
www.facebook.com/Kingfoodplovdiv

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK