Новини

Словашко вино? Защо не...

Любомир Бояджиев 16 април 2008, 15:49

Най-добрите словашки вина са сухи, най-често с леко тяло и с подчертани сортови аромати. В началото на месец март имах възможността да посетя словашкия зимен курорт Ясна, където се срещнах с носителя на титлата "Сомелиер на годината" за 2008, Томас Вишвадер. Всъщност, едва ли щеше да ми се удаде по-удобен случай да науча нещо повече за словашките вина, тъй като тези, които имах възможността да дегустирам, не ме впечатлиха с нищо. Словаците развиват производството на вина от традиционни местни сортове, повечето от които са бели като мюлер-тюргау, зелен и червен велтлин (и двата са бели сортове), траминер, девин, палава (словашка кръстоска между траминер и мюлер-тюргау), мускат, зелен силван и пино блан (руландске биеле). Един от най-популярните червени сортове е франковка модра, който се отглежда също в Австрия и южна Германия. Въпреки, че е странен за произнасяне, руландске модре представлява чисто и просто познатия ни пино ноар. Алиберне и нероне пък са наскоро създадени хибриди на базата на каберне совиньон. "Белите словашки вина имат голям потенциал", сподели Томаш Вишвадер и добави, че червените вина са добри, но им липсва слънце. Словаците условно разделят вината си на две категории: гурме вина и ежедневни вина. Безспорно най-голямата им гордост е токайското, което се произвежда близо до унгарската граница. Именно наименованието "токайско" се е превърнало в ябълка на раздора между Будапеща и Братислава, тъй като 20 % от географската област Токай се намира на територията на Словакия. Спорът кой има право да ползва прочутото име продължава от десетилетия и след като през 2004 бе сключено частично споразумение между Унгария и Словакия, има надежди през есента на тази година да се стигне до окончателно разрешаване на въпроса. На въпроса ми какви словашки вина би препоръчал на един незапознат чужденец Томаш Вишвадер заяви категорично "белите вина от традиционните местни сортове. При червените отглеждаме световноизвестните каберне совиньон, пино ноар, но това не са типични словашки сортове"... Словашко вино се прави в Малокарпатието, Нитра, Южна и Централна Словакия , но производството е концентрирано най-вече в малокарпатската област. Оказа се, че в Словакия няма големи винопроизводители. "Това е тенденцията, уточни Томаш Вишвадер – да се произвеждат малки количества, но качествено вино. Много от хората тук разбраха, че евтиното трудно може да е качествено и започнаха да купуват хубави и скъпи вина. Разбира се, както навсякъде в Европа, и тук нашето производство е застрашено от вноса на чужди вина, които са далеч по-евтини. Хората обаче все повече започват да предпочитат нашите вина от по-високата ценова категория." Едва ли бихме могли да очакваме в близките години някакви чудеса от словашките производители, но е факт, че полагат усилия да си извоюват място на европейската винена карта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK