Новини

Светът на виното загуби Робърт Мондави

Юлия Костадинова 17 май 2008, 17:09

Робърт Мондави е роден през 1913 година в Минесота. През 1922 година семейството се премества в Калифорния и от средата на 30-те години на XX век започват да произвеждат сухи трапезни вина. През 1943 придобиват собствеността върху избата Charles Krug. В края на 50-те години започва трайното увлечение на Мондави към сорта каберне совиньон и така през 1962 той заминава за Бордо. Тази стъпка, заедно със смъртта на баща му по-рано през 1959, довежда до сериозни противоречия между него и по-малкия му брат Питър - четири години по-късно Робърт бива изгонен от Krug. Създаването през 1966 на собствената му изба "Робърт Мондави" отваря нова страница не само в личната му история, но и в историята на калифорнийското вино изобщо.

В края на 60-те години Мондави се отдава на нови разработки и експерименти с чисто сортови вина (базирани на най-силните европейски сортове), бъчви с различни видове дървесина, с различна степен на изпичане, различни видове на филтрация, бутилиране в различна степен на отлежаване. През цялото време той прави и сравнителни дегустации с най-големите френски вина. Негова е идеята за винения туризъм, която успява да развие до такава степен, че днес Напа буквално се е превърнала в неин синоним. Ето защо за никого не е странно, когато през 1979 той и барон де Ротшилд основават първото по рода си трансатлантическо партньорство. Двамата изключително смели в идеите си мъже се срещат в Chateau Mouton-Rothschild в Бордо. Тази среща довежда до създаването на Opus One – легендарно вино, което продължава да омагьосва винари и колекционери.

През 1995 г. Мондави основава Luce della Vite в Тоскана съвместно със семейство Фрескобалди, а през 2002 корпорацията "Робърт Мондави" купува Tenuta dell'Ornellaia от Лудовико Антинори и скоро след това продава 50% от собствеността й на Фрескобалди.

Едновременно изискан мъж и земеделец, както го описват, Мондави беше уважаван и обичан от много хора. Той остави съпругата си Маргарит, синовете си Майкъл и Тим, и дъщеря си Марша, както и много внуци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK