Новини

Вино от Етиопия?

Бакхус 05 юни 2008, 15:17

Земята е придобита директно от етиопско правителство, което е поканило Castel да произвежда местни качествени вина и така да помогне за обновяването на етиопската винена индустрия. Очакваните инвестиции за новите лозови насаждения през тази година са около 4,2 млн. долара, а за следващата са предвидени още толкова, но те ще се използват за изграждането на изба и други съоръжения за винификация.

Лозята ще са само от международни сортове: 40% мерло, 30% каберне совиньон, 20% сира и 10% шардоне. Общият брой на новите лозички е над 750 000.

Първите вина от етиопските лозя на Кастел се очакват на пазара през 2011 г. и освен за местния пазар ще са предназначени и за съседните Уганда, Судан и Кения, като очакваният износ е около 50%. Търговската марка на тези вина ще е Castel Winery Private Ltd Company.

Проектът би трябвало да осигури работни места за няколкостотин от местните жители. Всъщност винарската индустрия има своята история, но по времето на военния режим в старната всички лозя и изби са били национализирани и впоследствие лишени от развитие.

В момента Castel притежава 1500 ха лозя из цяла Африка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK