Новини

Винената индустрия в Мексико е раздвоена

Бакхус 18 август 2008, 17:54
Лозе във Вайе де Гуадалупе

Според губернатора на щата Долна Калифорния Хосе Гуадалупе Осуна логичната стъпка за една държава с млада винена индустрия е именно създаването на наименования за произход.

Правителството е на мнение, че освен промоционалните и маркетинг ползи от апелациите, те са важни и за контрола на качеството на продукцията.

Представителите на винената индустрия, обаче са със смесени чувства към плана.

"Още сме в началните стъпки на развитието на мексиканската винена индустрия." казва Уго Д'Акоста, шеф на Винарската Асоциация на Вайе де Гуадалупе, основен винен регион в Мексико. "Не може да се определя начинът на производство на вино, когато все още изследваме това. Ако се въведат наименованията за произход, ще загубим свободата си в тези най-важни времена за нашата винена индустрия." продължава той.

Д'Акоста казва още, че допреди 5 години във Вайе де Гуадалупе се е произвеждало само каберне совиньон. Днес повече от 50 производителя в долината отглеждат няколко сорта като мерло, небиоло, темпранийо, вионие и шенин блан.

Вайе де Гуаделупе е центърът на мексиканското винопроизводство. Сухата, не по-широка от 8 и дълга 23 км долина се намира на около 120 км от границата със САЩ.

В Мексико има създадени наименования за произход, но нито едно от тях не е за вино. Повечето апелации се отнасят за традиционните високоалкохолни напитки, текила, мескал и сотол.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK