Новини

Във Франция се очертава слаба реколта 2008

Бакхус 10 септември 2008, 16:13

Според Viniflhor (обществен орган, който координира няколко селскостопански сектора, включително и винарския), количеството на вино от реколта 2008 ще бъде 43,6 млн хектолитра, или с 5 % по-малко от 2007 г, която също не бе сред добрите. Още през юли от Viniflhor проявиха песимизъм и прогнозираха слаба реколта, но дъждовете, силният вятър и необичайните за юли и август студове накараха агенцията да намали още повече очакванията. Като се изключи 2003 г. с незапомнените горещини, реколтата във Франция се движи средно между 53 и 58 млн хектолитра годишно. Два са факторите, с които специалистите на Viniflhor обясняват слабата 2008. Това са лошите метеорологични условия и изкореняването на лозята.
Вече три поредни години във Франция се премахват близо 14 000 хектара лозя годишно, което се равнява на 800 000 хектолитра вина. Унищожаването на насажденията бе наложено от Европейския съюз през 1980-те като мярка срещу свръхпроизводството, а през 2005 г. тенденцията се засили заради спада на цените. Освен изкореняването, за слабата реколта 2008 влияние оказа през пролетта и лятото високата влажност, която създаде условия за развитие на различни болести по лозята. Изключително неблагоприятно се отразиха на развитието на лозовите пъпки в района на Бордо и в Прованс ниските температури в началото на април. От Viniflhor обаче успокояват, че в районите с по-късен гроздобер като Шампан, Бургундия и Елзас (там събирането на гроздето започва в средата на септември), лозята не са били в напреднал стадий на развитие и са пощадени от лошите климатични условия. Добра се очаква да бъде реколтата в Шарант, където се произвеждат коняк и арманяк.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK