Новини

Феран Адриа ще създава храна за официалното откриване на Големия адронов колайдер

Бакхус 07 октомври 2008, 14:33
 

Чрез скъпия гигантски уред учените от цял свят се надяват да възпроизведат условията на Големия взрив, довел до създаването на вселената ни и да отговорят на изключително важни за цивилизацията ни въпроси.
На събитието ще присъстват представители на различни страни членуващи в Европейската център за ядрени изследвания CERN (сред които и България), както и наблюдатели. Откриването ще се състои, въпреки аварията, довела до спирането на LHC едва десет дни след пускането му на 10 септември, когато благодарение на учените от лабораторията първият сноп протони бе пуснат да циркулира и направи пълен кръг в огромния тунел на ускорителя с обиколка 27 км, разположен под швейцарско-френската граница, близо до Женева. Последва го втори сноп в противоположната посока. Но след десет дни работа, заради авария в един от осемте сектора, от които е съставен ускорителя, се наложи експериментът да бъде спрян, и то чак до април 2009.
"За да се разследва аварията трябва секторът трябва да се затопли от 271° под нулата до температурата на околната среда. Това ще отнеме няколко седмици, след което трябва да се ремонтира и отново да се изстуди", споделя генералният директор на ЦЕРН, Роберт Аймар.
Церемонията по откриването ще се състои от различни изказвания, изложби и концерт "Корени", с музика на Филип Глас, изпълнена от симфоничния оркестър "Суис Романд".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK