Новини

"Шато Копса" бе открито с музика и кукерски танци

Бакхус 21 октомври 2008, 12:10
Шато "Копса"

Производителите представиха преди това своите вина Zeyla, реколта 2007 (карловски мискет и мускат) на елегантно парти в софийския Археологически музей. На откриването на самото шато гостите имаха възможност да се уверят, след разглеждане на залата за дегустации, петте луксозни помещения за гости и ресторанта, че "Копса" е една от все още малкото у нас добри възможности за винен туризъм.
Корените на името "Копса" трябва да се търсят още в римско време, когато през котловината минавал главният път от Тракия за Дунав. Той загубил значението си след създаването на българската държава и изместването на арената на историческите събития към Източния Балкан. Средище на долината бил укрепеният град Копса. Зейла пък е местното древно име на вино, което носело заряда на омайна билка за тракийските богове.
Новата изба вече даде добра заявка за качество на белите си вина и има амбиции да съживи позамръкналата слава на чудесния български сорт карловски мискет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK