Новини

Винени протести се състояха във Франция

Бакхус 02 ноември 2008, 11:05
 

Най-масовият протест беше в Бордо, но винопроизводителите, лозарите и други представители на френския винен сектор, въпреки че усилената работа в избите все още продължава, излязоха на улицата и в Нант, Анжер, Блоа, Ним, Авиньон, Гаяк, Арбоа, Сансер, Еперне и Коняк.

Протестиращите искаха да привлекат вниманието на общестеността към цензурата на вината в пресата, предложението за увеличаване на акцизите, забраната за реклама на вино в интернет и възможната забрана за безплатни публични дегустации.

За да изобразят заплахата недоволните винари закриха пътни табели на селища, като Бордо, Сотерн и Барзак, които са и наименования за произход, с надписи "Цензурирано".

Според Андре Люртон, собственик на изби в Бордо, Националната асоциация за превенция на завимостите, която седи зад повечето антиалкохолни мерки, е отказала среща с винената индустрия и се е прицелила в националната напитка, а не в бирата или водката, заради по-слабото лоби на френските винопроизводители в Брюксел.

Още по темата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK