Новини

ЕС взима решение за селскостопанските реформи

Бакхус 21 ноември 2008, 12:03

Споразумението за промяната бе достигнато в четвъртък, 13 ноември вечерта след продължителни разговори. Още субсидии ще бъдат прехвърлени от производство за съхранение, отслабвайки типичното за Съюза поощряването на фермерите да произвеждат повече.

С най-голямата ревизия на стопанската политика от 2003г. насам първоначално квотите за млякото ще бъдат увеличени, но по-късно отново съкратени. Мерките ще бъдат в сила от 2009 до 2013 година. Промените се градят на основната реформа на Общата селскостопанска политика от 2003г., която разбива връзката между ферма, производство и субсидии.

Критици казват, че субсидиите изопачават световния пазар и вредят на фермерите в развиващите се страни, гарантирайки цените на производителите от ЕС.

Решението е взето с квалифицирано мнозинство, а не единодушно, твърдят представителствата. Целта е да се пренасочи част от финансирането към селско развитие и мерки за съхранение, така че производството да отговаря по-добре на силите на пазара.

Всички ферми, с ценз за поне 5000 евро годишна субсидия, ще прехвърлят още 5% от парите в проекти за селско развитие до 2012г. Те ще са в допълнение на задължителните в момента 5%. Така директната помощ за селско развитие ще достигне 10 от 13-те процента, които иска европейската комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK