Новини

Европейският парламент насърчава консумацията на плодове в училищата

Бакхус 21 ноември 2008, 16:22

В ЕС се наблюдава истинска епидемия от затлъстяване: смята се, че в Съюза децата с наднормено тегло са 22 милиона. Когато организацията на пазара на плодове и зеленчуци в ЕС беше основно реформирана миналата година, Европейският парламент и държавите-членки призоваха да се въведе програма за предлагане на плодове в училищата, която да насърчава здравословните хранителни навици.
Европейската комисия предложи да се заделят 90 милиона евро от бюджета на ЕС за програмата през учебната 2009/2010 г. Депутатите от ЕП обаче са на мнение, че тези средства не са достатъчни, и биха стигнали само за да се предложи на децата между 6 и 10 годишна възраст по един плод седмично в продължение на 30 седмици. Поради това докладът на датчанина Нийлс Буск от Алианс на либералите и демократите за Европа призовава ЕС да отдели бюджет за програмата в размер на 500 милиона евро за същия период от време.

Депутатите смятат също, че програмата трябва да обхваща и децата в предучилищна възраст. Според препоръката на Световната здравна организация всички деца на възраст под 11 години трябва да консумират минимум 400 грама плодове и зеленчуци дневно.

Членовете на ЕП внесоха множество поправки към предложението на Комисията, включително, че плодовете трябва да се предоставят безплатно и ежедневно, като програмата обхваща само плодове и зеленчуци, произведени в ЕС, "сезонни и достъпни на ниски цени". Те трябва да са избрани от държавите-членки на основата на здравни критерии, като например най-малко съдържание на неестествени и нездравословни добавки, а преработените плодове и зеленчуци, които са с по-ниска хранителна стойност, да бъдат изключени от настоящия регламент. С предимство ще се ползват и местно произведените продукти.

Програмата трябва да включва също консултиране в областта на здравослоното хранене, информация в подходяща за децата форма за здравословните предимства на плодовете, както и за специфичните характеристики на биологичното земеделие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK