Новини

ЕС и Австралия подписаха споразумение за винената търговия

Бакхус 02 декември 2008, 12:45
Комисар Мариан Фишер Боел

Подписаният вчера от европейския комисар по земеделието Мариан Фишер Боел и австралийския външен министър Стивън Смит замени предишното съглашение от 1994 г.

"Новото споразумение отразява принципите за защита на географските наименования и защитава европейската система за информацията на етикетите, които са от изключителна важност за европейските производители," каза комисар Фишер Боел.

"Споразумението постига баланс между интересите на Европа и Австралия и показва добрата воля, в чийто дух преминаха преговорите," заяви още тя.

Министър Смит вярва ,че "споразумението е важно за сигурността на бъдещата търговска среда на европейската и австралийската винени индустрии. "За производителите в Австралия това означава по-лесно признаване на винените практики и по-опростени изисквания за етикетите," продължава той.

Предишният документ от 1994 г. постановява австралийските производители да престанат да използват защитените европейски наименования като Champagne, Port и Sherry, като и други осем географски наименования, а също и някои традиционни изрази като Amontillado, Claret и Auslese. Новото споразумение определя сроковете за тази забрана.

Tермини, като vintage, cream и tawny, които обозначават качеството ще продължат да бъдат използвани за описание на австралийските вина на европейския и местния пазар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK