Новини

Лекар се храни 3 години само с органична храна

Бакхус 04 декември 2008, 18:44
Д-р Алан Грийн

През последните три години д-р Грийн се храни само с органично произведена храна, независимо дали е у дома, в ресторант или похапва нещо на улицата.

Той е избрал този срок, защото Аграрното министерство на САЩ издава сертификат за селскостопанско животно, че е източник на органична храна, само ако то е отглеждано 3 години по биологичен начин.

"Не бих препоръчал този начин на хранене на когото и да е, защото той е много далече от утвърдените хранителни навици," казва педиатърът. "Това се оказа много по голямо предизвикателство отколкото си представях, а аз си представях, че е много трудно. Имаше дни, в които не можех да открия нищо органично за ядене."

Фермерите, които произвеждат органична храна не прилагат обикновените методи, основани на използването на многобройни, често опасни за здравето, химични вещества за наторяване на почвата, контрол на вредителите и плевелите и лекуването на домашните животни. Това води до увеличаване на цената на органичната храна, която нерядко е два пъти по скъпа от продуктите произведени с конвеционални практики.

За да намали разходите по своята органична диета Алан Грийн е намалил количеството месо, което обикновено е консумирал. "Ако не ядеш месо на всяко хранене и то се превърне в допълнително, а не основно ястие е възможно да напълниш чинията си със здравословна органична храна на приемлива цена," споделя д-р Грийн.

Идеята за хранителния експеримент върху себе се зародила в лекаря след срещата му с производител на млечни продукти, който разказал, че след като въвел органичен начин на отглеждане на животните, те започнали да боледуват много по-рядко.

Три години по-късно Алан Грийн се буди по-рано и се чувства много по-енергичен.

Като педиатър, който е изложен на многобройни зарази, д-р Грийн забелязал, че за разлика от преди, когато се е разболявал по няколко пъти годишно, сега боледува много рядко.

Алан Грийн споделя, че не бил затруднен да изпълнява експерименталния си хранителен режим в къщи или в класните ресторанти, където с желание се съобразявали с органичните му изисквания, но останал истински изненадан, когато осъзнал, че изключително много хора не знаят какво всъщност представлява органичната храна. В много магазини и заведения, когато питал "Имате ли нещо органично?" му отговаряли "Имате предвид вегетарианско?"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK