Новини

Лекар създава "най-здравословното вино в света"

Бакхус 16 декември 2008, 14:23

Във виното, създадено от автралийския лекар Филип Нори се съдържа до 100 пъти по-голямо количество от естествения анти-оксидант, наличен в гроздето – ресвератрол. Веществото подпомага кръвообращението, като предотвратява мастни натрупвания по въртешните стени на артериите. "Положителният ефект от умерена консумация на вино е доказан отдавна, а сега с добавката на благотворния анти-оксидант, новините за любителите на вино стават все по-добри", казва докторът от Сидни.
Ресвератролът е без цвят и мирис, така че повишеното количество не се отразява на качеството на виното. Филип Нори смята, че в борбата с високия холестерол и сърдечните заболявания "да се накарат хората да спрат цигарите, да тренират и да отслабват е добра идея, но всичко това просто не се случва. Пиенето на две чаши вино на ден е реалистично, приятно и полезно, а аз го направих още по-здравословно", добавя той.
В момента Нори произвежда собствена серия вина, включваща шардоне и сира, всяка бутилка от които съдържа по 100мг ресвератрол на литър. Изрично се подчертава, че положителният ефект се постига най-добре при умерена консумация. Кардиолози от университета в Куинсланд потвърждават това и се позовават на проучвания, които показват, че вина, богати на ресвератрол спомагат за намаляването на сърдечно-съдови заболявания, сърдечни и мозъчни удари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK