Новини

Захарта е новият "легален наркотик"

Бакхус 17 декември 2008, 15:36

Изследвания на плъхове в университета Принстън показали, че при постоянното приемане на големи количества захар, мозъците на гризачите претърпявали промени, подобни на тези при кокаиново или хероиново пристрастяване при хората.
При хората постоянната нужда от нещо сладко е често явление и не се счита за пристрастяване. "Когато консумирате захар, ефектът е същия като при приемащите кокаин - чувствате се по-спокойни и дори щастливи за известно време", казва д-р Луис Арон, един от учените, провеждащи изследванията.
У животните, наблюдавани в университета, употребата на сладко освобождава вълна от невромедиатора допамин в мозъка. След като учените преустановили подаването на сладко, плъховете станали по-трескави и нервни. Започнали да тракат със зъби и да губят желание да се разхождат в лабиринта си. Вместо това заставали в тунела му. Лишени от захарта си, гризачите показвали симптоми на абстиненция, подобни на онези, наблюдавани у хора, когато спират употребата на алкохол, цигари или други наркотици.
"Когато хората поемат скорбяла и захар за закуска, те по-трудно контролират поведението си и през целия ден усещат непреодолим глад за сладко," казва Арон. "За това е добре денят да започва с протеини и зеленчуци."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK