Новини

Бог Дионис е във фокуса на голяма изложба за древно изкуство в Берлин

Веселина Маринова 22 декември 2008, 17:57

През този зимен сезон един от най-значимите в света музеи за антично изкуство, берлинският "Пергамон", посвети богата тематична изложба на древногръцкия бог на винотоДионис. Подредени по хронология, артистичните изображения на едно от най-енигматичните божества включват епохите на Древна Гърция и на Римската империя. "Метаморфоза и екстаз", както е наречена изложбата, обхваща около 50 произведения на древното изкуство: мраморни скулптури, бронзови статуетки, съдове и керамичини пластики, които изобразяват, в различните му превъплъщения, един от най-обичаните богове от класическата митология.
Първите изображения, датиращи от началото на VІ век пр. Хр., показват сина на Зевс като зрял и внушаващ респект мъж, с дълга коса и поддържана брада. Но, подобно на промените, които претърпява неговият полубрат Хермес, образът на Дионис се подмладява век и половина по-късно, и вече е изобразяван гол, голобрад и с красиво, женствено лице.
Нова трансформация настъпва в римската епоха, когато богът на виното вече е прекръстен на Бакхус и възвръща известната примитивност в образа си - в изображенията от този период той е по-зрял мъж с гъста брада и къдрава коса.
Иначе амфорите, съдовете и чиниите най-често представят водача на вакханалиите с най-популярния му образ - с чаша или рог с вино в ръка, в компанията на сатири, нимфи и менади, в празнични сцени с музика и танци край изобилни трапези.
Организаторите на изложбата твърдят, че са имали за цел да избягат от стереотипните представи за Дионис и да дадат по-цялостна представа за бога, считан от доста експерти за най-многоликия сред обитателите на Олимп. Според куратора на изложбата, Агнес Шварцмайер-Вормит става въпрос за "специфично божество, едно изключение за Олимп". Син на смъртната Семела, Дионис е третиран от останалите богове като парий.
Изложбата, съставена от постоянни експонати на музея, ще остане отворена до 21 юни 2009.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK