Новини

Може и така

Бакхус 06 януари 2009, 18:16

Австриецът Клаус Прайзингер, уайнмейкър на базирания във Ванкувър вносител Farmstead Wines, смята че пръскането на лозята с различни видове чай им помага да избуяват. Неговатa стратегия е от три етапа. Първо вари чай от хвощ, с който се бори с гъбните заболявания, след това прилага отвара от коприва, за да засили имунната система и жизнеността на растенията и най-накрая, за да ги успокои и да намали стреса използва чай от лайка. Освен фитотерапевтичните средства, Прайзингер използва и чували от овча вълна, за които смята, че сложени в лозята държат елените настрана, защото дивите животни не харесвали овцете.

Други лозари се надяват с помощта на музиката да убедят лозите да развият пълния си потенциал. В лозята и избите на Summers Estate Wines в Калистога, Калифорния Херардо Гарсия непрекъснато пее мексикански фолк песни докато работи. Той смята, че това придава дълбочина на гроздето, особено на зинфандела.

Марцело Дофо от Doffo Winery в Темекула, Калифорния разчита на класическата музика, която се носи от тонколони разположение в лозята и понякога се заменя от другият предпочитан от собственика стил – джазът.

През 1994, по време на първата си реколта винарят от Риоха Мигел Мерино забелязал, че температурата на съда, в който имало 9 тона обрано на предния ден темпранийо, рязко започнала да се покачва. Въпреки, че облял съда с напоителния маркуч, затоплянето продължило. Мерино решил, че трябва да се отнесе към гроздето като към болен човек, завил съда и продължил да го облива със студена вода. Спомняйки си за това време като за "нощта на варицелата" Мигел обяснява, че тази процедура направила виното от тази реколта толкова добро, че "болничното лечение" вече е обичайна практика в избата.

Макар и да отрича пред публика, Дейвид Стамп от Lakewood Vineyards, щат Ню Йорк вече четвърто поколение поддържа необичаен пролетен ритуал. Всчико започнало с неговия прадядо Чарлс, който в един топъл пролетен ден, докато връзвал лозите нарушил, покоя на един пчелен кошер. Пчелите успели да минат по дрехите му и злощастния лозар започнал да тича събличайки се из лозето, докато останал съвсем гол. Виното от тази година било забележително и оттогава в определен пролетен ден ден всяка година един Стамп тича разсъблечен из фамилните лозя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK