Новини

Продажбите на италианско пенливо вино са в тотален възход

Бакхус 07 януари 2009, 18:15

Според Forum Spumanti & Bollicine, търговската организация за пенливо вино, общите продажби са се увеличили с 11% спрямо 2007 г.

Джиампиетро Комоли, президент на организацията заяви, че тази година за пръв път задграничните продажби на спуманте (италианското пенливо вино) са повече отколкото тези реализирани на националния пазар.

"Спуманте очевидно изпревари шампанското, съблазнявайки чуждестранните пазари със съотношение качество-цена, което бие това на останалите пенливи вина," продължава Комоли.

Европа е основният вносител на пенливо вино от Италия с почти три четвърти от цялото изнесено количество.

Великобритания е страната, в която влизат най-много италиански пенливи вина, като продажбите там са се увеличили двойно, а стойността им с 98%. Износът към нови пазари като Испания и Русия се е увеличил съответно с 88% и 48%.

Италия е третият в света производител на пенливи вина с 310 млн. бутилки, като най-много се изнася асти спуманте, следвано от просеко, франчакорта и тренто.

В България също се внася италианско пенливо вино. Ето някои качеатвени вина, оценени от сп. "Бакхус":

Montenisa Franciacorta Brut

FontanaFredda Pinot Brut

Canaletto Pinot Grigio Cuvee Brut

Sergio MO Spumante Extra Dry

Argeo Prosecco Brut

Cardinal Prosecco Extra Dry

Foss Marai Prosecco Cuvée Brut

Brachetto D'Acqui

Prosecco di Valdobbiadene D.O.C. Vecchie Viti

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK