Новини

ЮАР се подготвя за световното по футбол с чаша в ръка

Бакхус 09 януари 2009, 10:53

С наближаването на Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Южно-африканската република през 2010, цялата страна е на двойни обороти, включително и винената индустрия. Южноафриканските вина се представят отлично в последните няколко години, но проблемът на бранша сега идва от липсата на професионалисти, които да ги представят. Сомелиерите в ЮАР се броят на пръсти.
Ето защо от "Вината на Южна Африка", изпълнителната организация, която представлява индустрията, са дали начало на проекта "Ладума" (което значи "гол" на езика зулу). Целта на проекта е до 2010 да са обучили достатъчно сомелиери и стюарди, които да обслужват винените събития по време на първенството. Финансирането на проекта се осигурява от приходите, които вече се събират от специално създадена марка вино. Ще бъдат обучени 2 010 от над 4 000-те кандидати за курса.
Винената култура на южноафриканците е доста бедна, "повечето хора си мислят, че виното просто идва от някоя фабрика", казва Су Бърч, изпълнителен директор на "Вината на Южна Африка". Затова подходът, възприет за обучението им е доста нестандартен - например плътността на тялото при виното и другите му отличителни характеристики се сравняват с тези на различни животни: каберне совиньон е определено като слон - "гроздето е с дебела кожа, която дава цвета, структурата и танина на виното", мерлото е антилопа куду - елегантно, с тънка кожа и така нататък". Типичният за региона сорт пинотаж е определен като специфичното им животно, леопард. Нотките на черен пипер във виното се сравняват с черните петна на голямата котка и дори месата, към които подхожда това вино, съвпадат с менюто й: импала, куду и южноафриканска антилопа.
Курсистите са обучавани как да отварят, опитват, поднасят виното и с какви храни да го комбинират, както и как да съветват клиентите. Организаторите не таят надежди за спечелване на купата, но пък разчитат да спечелят много от доброто представяне на вината си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK