Новини

Сирия недоволна от подарено от Израел на ООН вино

Бакхус 09 януари 2009, 14:38
Винарска изба в град Кацрин в Голанските възвишения

Израелската мисия в ООН потвърди, че виното е изпратено и заяви, че подаръкът е напълно приемлив.

"Голанските възвишения са част от израелската територия и виното произведено в този регион е едно от най-добрите в страната. Затова ние много се радваме, че можем да го споделим с колегите си," каза говорителят на израелските представители в ООН Мирит Коен на 9 януари, петък.

Израел превзема стратегическата територия от Сирия по време ма Шестдневната война през 1967 и я анексира през 1981 – ход отхвърлен от ООН. Положението на Голанските възвишения е ключов фактор за евентуален мирен процес между двете страни.

В писма до Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и Президента на Общото събрание на организацията Мигел Д'Еското, сирийският посланик Башар Джа'афар осъди "провокиращото и безотговорно поведение" на израелската мисия, което се изразява в разпространяване на вино направено от грозде и бутилирано в съдове произведени в Голан.

"Бих приветствал, ако помолите служителите на ООН да се въздържат от приемането на тези подаръци от Израел, които са незаконно произведени в окупирана територия на Сирия," пише той.

Съдържанието на писмото с дата 31 декември 2008 г. беше оповестено вчера.

Джа'афари заявява и, че построяването на избата, в която са произведени бутилките, нарушава резолюцията на Съвета за сигурност, в която Израел е призован да опазва частните и обществените земи, собствеността и водните ресурси в окупираната територия.

Говорителят на Генералния секретар на ООН, Мишел Монтас каза, че няма незабавен коментар на писмото на сирийския посланик в организацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK