Новини

В Радисън представиха най-добрия испански зехтин

Бакхус 15 януари 2009, 12:50

Каталунската компания MTM Group представи днес у нас напълно натуралния зехтин "Baró de Maials" Extra Virgin. Продуктът е на Кооператив Майалс, който се намира в Каталуня, в южната част на провинция Лерида, където е и цялата производствена сила на компанията. Там са както предприятието, така и плантациите от около половин милион маслинови дръвчета.
Сортът маслини е "Арбекина" и дръвчетата са на по над 100 години. От основаването на компанията в началото на миналия век до днес се използват традиционни системи за грижа за дърветата и обработка на плодовете, включително ръчното им бране. Пресоването на маслините се извършва ежедневно, като плодовете от плантацията отиват направо в завода, където след почистване се пресоват и "центрофугират" повече от час при температура 25-30 градуса. Това е така нареченото студено пресоване, с което се цели да се запазят всички основни качества на маслините, витамини и антиоксиданти. Процесът е от три степени, изцяло механичен и няма никаква химична намеса в него. Извлеченото масло се съхранява при постоянно наблюдавани условия - никаква светлина, никакъв въздух (за да се избегне оксидация) и температура не по-висока от 16-17 градуса. Това са трите на най-важни за зехтина фактора. Така съхраняваното масло отлежава минимум 15-20 дни, след което се филтрира през хартия и се бутилира.
"Baró de Maials" носи знака на Les Garrigues, сертификат - наименование за качество, удостоверяващ чистотата, киселинноста и цялостното качество на продукта.
Зехтинът екстра върджин понася високи температури и може да бъде нагряван неколкократно, така че е подходящ и за готвене, освен за пряка консумация. За сега все още не се предлага в потребителската мрежа, но скоро ще може да се намери и на българския пазар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK