Новини

Жените от Новия и Стария свят се срещат

Бакхус 15 януари 2009, 15:01

След като през януари миналата година 12 жени от Бордо посетиха колежките си от Напа Вали, Калифорния сега те им връщат визитата. 15 собственички и управителки на винарни от Долината са на посещение във Франция.
Тези пътувания говорят много за връзката между двата големи винарски района и за това как тя се е развила през последните 40 години.
Шарън Харис, организаторка на визитата, обяснява значението и важността на такива отношения. "Всички ние искаме да правим добро вино, но сме изправени пред различни предизвикателства", казва тя. Сред споменатите трудности е и фактът, че индустрията в Напа датира от преди 150 години, докато в Бордо имат вече петвековна история на винопроизводство. Това значи, че французите са обвързани с вековни традиции, които в някои отношения могат да ги ограничават, докато в Америка са незвисими, но имат много малка подкрепа. Това се отнася и за дистрибуцията, която в Щатите зависи изцяло от самия винопроизводител, докато в Бордо има специализирани търговци, които отговарят за контрола и разпространението на пазара.
Още нещо, в което Новият свят има да догонва Стария е изкуството да засадиш правилния сорт на правилното място. Французите са минали вече периода на изучаване и налучкване и знаят точно какво трябва да направят, за да получат най-добрата реколта тероар, а колегите им от другата страна на Океана трябва да го правят почти на сляпо.
Повечето вина от Калифорния са от едно грозде, докато почти всички от Бордо са комбинация от най-известните им сортове. Това може в някаква степен да се дължи на липсата на опит по същия начин както е със засаждането, но фактът си е факт - "в Калифорния на смесването се гледа като на нещо, с което прикриваш недостатъци, докато в Бордо е умение", казва Пам Стар от Crocker & Starr в Напа Вали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK