Новини

Жените със звезди "Мишлен" стават 10

Бакхус 19 януари 2009, 13:52
Анджела Хартнет

Архаичното разбиране, че мястото на жената е в кухнята, сега се завръща. Но този път, за да постави не жените, а мъжете на мястото им. Години наред най-изявените и признати готвачи в света са мъже и това създаде схващането, че жените са домакините, но истинските готвачи са от силния пол. С излизането на тазгодишния гид "Мишлен" за Великобритания и Ирландия тази аксиома е на път да бъде разбита. В изданието на престижния гид за 2009 броят на жените-готвачи е вече 10, докато през миналата година "звездните" кухни, ръководени от жени са били само шест.
Този пробив на нежния пол в бизнеса идва само три години след твърдението на Гордън Рамзи, че "има много жени, които могат да бъркат коктейли, но не и да готвят, дори животът им да зависи от това". Една от дамите, отличени със звезди, доволно отбелязва, че "явно има жени, които могат да готвят, при това добре, иначе нямаше да ръководят тези кухни".
Едно доказателство, че жените са равни по способности и дори допринасят за организацията в кухнята, е протежето на Рамзи, мис Смит. Дори безкомпромисният британски шеф-готвач признава, че жените учат по-лесно и бързо, а Смит посочва, че присъствието на жени в кухнята укротява малко мъжете, които се държат по-добре един с друг, за да не се излагат пред дамите. Въпреки това, предположението, че кухня, ръководена от жена, би била по-тихо и мирно място не е правилно, според шеф-готвач Анджела Хартнет, защото чувствителността, приписвана масово на жените не значи, че им липсва състезателен дух и агресия. "Доста съм се укротила и не бих убила някого заради прегорен лук, но в кухнята биха се изсмяли, ако кажа, че не съм агресивна", казва тя.
Последният "Мишлен" за Обединеното кралство ще излезе в сряда, 21 януари, но според слуховете, новите четири дами удостоени със звезда от "Мишлен" в него са Емили Уоткинс от The Kingham Plough, Хелен Дароз от Connaught, Рейчъл Хъмфри от Le Gavroche и Анджела Хартнет от Murano.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK