Новини

Чехите пият най-много в Централна Европа

Бакхус 28 януари 2009, 12:22

С едва 10,5 милиона население, Чехите водят страни като Германия и Франция по консумация на алкохол. На глава от населението за година се падат по 170 литра бира, 19 литра вино и над 8 литра концентрат. Годишно 8000 души страдат от проблеми със здравето, предизвикани от алкохола. Близо 5000 случая са с фатален край, а здравните власти съобщават, че общо 350 000 чехи са зависими.
Въпреки това потреблението продължава да се увеличава, като превес има най-вече бирата, предпочитана повече от мъжете. Популярността на пивото най-вероятно се дължи на ниската му цена, особено в стравнение с цените в Западна Европа, поради което властите смятат, че поскъпването може да съдейства за намаляване на системните злоупотреби. Представителките на нежния пол, които предпочитат виното пред бирата, подкрепят идеята.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK