Новини

В Давос смениха шампанското с бяло вино

Бакхус 02 февруари 2009, 17:38

Кризата е поукротила капризите, а също и самите финансисти. Много банкери, присъствали редовно на предишни срещи, не са били на 39-ия Световен икономически форум в Давос. В някои случаи причината е проста: банките им са били пометени от финансовия трус, като започнем с Lehman Brothers, чиито банкрут през септември предизвика катастрофален домино ефект.

По образ и подобие на икономическата меланхолия, пищните празненства, които по традиция изпълваха седмицата на Форума, сега останаха на заден план. Швейцарският седмичник Sonntagszeitung цитира директора на Steigenberger Granhotel Belvedere, Ернст Вирш, според когото бюджетите за приеми са били свити с 30%.

Пристрастените към лукса е трябвало да се примирят: вместо хайвер и омари, са хапнали шунка от Йорк и сирене, а Dom Pеrignon е отстъпил място на по-евтините пенливи или на белите вина.

Марк Демиш, управител на Central Sporthotel разказва, че една от банките, която досега винаги организирала по два приема в хотела, тази година е дала само един: "Поканиха същия брой хора, но наведнъж и платиха само един наем на залата". Домакинът на друго традиционно празненство е съкратил разходите с 25%, най-вече "чрез виното, което е с 10 до 15 франка на бутилка по-евтино".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK