Новини

Италианците забраняват дюнерите

Бакхус 05 февруари 2009, 11:11

През миналата седмица в Северна Италия бе подета шовинистична кулинарна кампания. Подкрепена от дясно-центристкото управление на Берлускони, тя тръгна от тосканския град Лука и призовава италианците да ядат само италианска храна.

Въпреки че идеята е определена като гастрономически расизъм от леви политици и водещи готвачи, общинският съвет на Лука забрани отварянето на нови заведения за етнически храни на територията на древния град. В последните дни на януари ветото се разпростря и върху областта Ломбарди и регионалната столица, Милано, където управлението също е дясно-центристко. Антиимигрантската партия на Северният Съюз въвведе ограниченията, за да "защити местните специалитети от нарастващата популярност на етническите кухни".

Лука Зайа, министър на селското стопанство и член на Северния Съюз във Венето подкрепи решението на властите. "Ние се борим за традициите си и опазването на културата си", каза той и заяви, че никога не е ял дюнер. Според Зайа, независимо дали ресторантите са арабски, японски или китайски, трябва да им се забрани да внасят големи количества храна от другия край на света, вместо да използват местната продукция.

Според Давиде Бони, съветник на Съюза в Милано, продавачите на дюнери са готови да работят на много по-дълго работно време, което е нечестна конкуренция.

Мехмет Каратут, собственик на четири ресторанта за дюнер в Лука, каза в своя защита, че използва само италианско месо. Шеф-готвачът Виторио Кастелани увери, че няма ястие, което да не е резултат от смесването на продукти и култури. Освен това, той отбеляза и факта, че голяма част от храните, считани за италиански, са всъщност вносни. Доматите са внесени от Перу, спагетите - от Китай, а портокалите и лимоните от арабския свят, каза той . Според готвача забраната отразява понижената толерантност и нарастваща ксенофобия в Италия и е голям удар срещу имигрантите, които се издържат, продавайки по-евтината етническа храна.

Масимо Ди Грация, говорител на град Лука, каза, че целта на забраната е да се подобри имиджа на града и да защити тосканските продукти. "Мерките са насочени към "МакДоналдс" също толкова, колкото към дюнерите".

Объркване настъпва при дефинирането на етническа кухня. Френските ресторанти няма да попаднат в обсега на забраната, но Ди Грация не е сигурен за съдбата на сицилианската кухня, която е силно повлияна от арабската.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK