Новини

Южноавстралийските лозя се "разпадат"

Бакхус 06 февруари 2009, 12:31

Собствениците на лозя са принудени да оберат гроздето си по-рано заради настъпилата гореща вълна. Прогнозата е, че температура от 46 и повече градуса заплашва да унищожи почти три четвърти от реколтата в някои райони. McLaren Vale и Langhorne Creek са най-зле засегнати до момента, а по-малко щети са понесли Barossa Valley и Coonawarra.

Сам Конею от винарната Wirra Wirra в McLaren Vale казва, че след седмица с температури над 40 градуса се вижда как масивите се "разпадат". "Притеснявам се за червените. Остават поне две-три седмици докато се получи добър вкус, а сирата на много места вече страда от жегите, най-откритите гроздове директно стават на стафиди", казва тя. Много хора вече са започнали беритбата, което може да се окаже по-лошо. За някои региони е малко вероятно грозето да е узряло достатъчно.

Според Australian Vintage, основен производител на австралийски вина, от Coonawarra и Limestone Coast ще претърпят загуби от близо 25-30%. Ръководителят на производството Нийл Макгигън казва, че привършват с обирането на белите сортове и започват червените другата седмица. Изгледите са количеството бяло грозде да е с 40% по-малко от очакваното, въпреки че и преди горещините са довеждали до слаба реколта. "Ако белите са с 40% по-малко, червените със сигурност ще са още по-малко".

От Съвета по вината на южна Австралия казват, че ще трябват няколко седмици, за да се определят щетите от силните горещини.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK