Новини

"Чиста храна, честен поминък" призова към нова политика за малките производства

Бакхус 16 февруари 2009, 13:30

Коалиция "Чиста храна, честен поминък" е сдружение на неправителствени организации, чиято обща цел е да инициират законодателни стимули в подкрепа на малките фермери. Тя призовава държавата да изпълни европейските изисквания и спешно да разработи и приеме наредба за преработка и директни продажби на храни, произведени в малки ферми, съобразно хигиенните норми.
На пресконференция вчера, 15 февруари, коалицията постави на обсъждане ролята на малките производители за осигуряването на качествени храни за българския пазар и въпроса защо те не получават равен достъп до пазара и потребителите. В България законовата уредба е една и съща за малките фермери и за големите производители на храни, което е особено тежко, когато става дума за изискванията към оборудването и сградня фонд. Условията са непосилни и много малки ферми са принудени да прекратят дейност.
"Един от проблемите, който е в основата на сегашното трагично състояние на дребните фермери, е, че всички български фермери, които отглеждат животни, са принудени да продават млякото си само на 249 мандри. Така 120 000 ферми са разпределени (закрепостени) към 249 мандри" заяви д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие Биоселена. Тази "закрепостеност" значи, че нито една ферма не може да продаде дори литър мляко извън одобрените изкупвачи и то само на един от тях.
От движението Slow Food България защитават малките фермери с обяснението, че качеството не зависи от големината на фермата. "Качеството зависи от създадени условия за отглеждане на животните, от доенето и транспорта, от преработката и ветеринарния контрол на животните", казва д-р Десислава Димитрова, национален координатор на Slow Food.
Членове на коалицията "Чиста храна, честен поминък" са Българска национална асоциация на потребителите, Фондация за биологично земеделие "Биоселена", Slow Food България, Българско дружество за защита на птиците, WWF Дунавско-карпатска програма за България, Сдружение "Биопродукт БГ", Асоциация на овцевъдите от Западен Балкан, Асоциация за развъждане на Българско Родопско говедо и Джерсей, Асоциация за развъждане на местни автохонни породи в България.
Законовата норма, за чието въвеждане се борят те, ще позволи на фермерите да достигнат до потребителите по легален начин, а на потребителите - да избират качествени и вкусни продукти, които са с регламентиран произход, не замърсяват околната среда и осигуряват достойно заплащане на фермерския труд.
Участниците в пресконференцията отбелязаха, че важен път за подпомагане на фермерския труд е местните ресторанти да се обвържат с малките производители - така хората ще могат да опитват автентични храни, направени по традиционни рецепти и с ясен произход. Възможността малките фермери да преработват и продават директно продукцията си е съществена за развитието на селския туризъм у нас, който определено разчита на качествени автентични продукти. Друга възможност за малките производители трябва да са местните и околни селскостопански пазари, на които те да продават например своето кисело мляко, извара и сирена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK