Новини

Масажират грозде за по-добро вино

Бакхус 20 февруари 2009, 13:44

"Може и да е защото съм жена, но вярвам, че виното трябва да бъде специално.
Затова трябва да му се връхне любов и енергия", разказва Стефания Пепе за
Ройтерс по време на Винекспо Италия 2009. "Не всичко е химия и анализи",
добавя тя докато търкаля гроздовите зърна върху дървена маса.
43-годишната Пепе, която е бременна в петия месец, е твърдо решена да
привлече повече хора към биодинамичното селско стопанство. Подкрепяйки
разпространеното сред много винопроизводители мнение, тя смята, че виното се
прави на лозето, защото хубавото вино става от хубави плодове.
Биодинамичното селско стопанство се основава на идеите на австрийския
философ и учен Рудолф Щайнер, за когото се твърди, че пиел само чай, никога
вино или твърд алкохол. Поддръжниците на идеята възприемат фермите като живи
системи, към които трябва специално отношение.
Някои от тях заравят в земята рога на крави с кравешка тор и използват
компост от лайка и бял равнец да обогатят почвата, която да даде силни,
балансирани сортове с наситени вкусове.
Критиците смятат, че биодинамичните методи дават вина, подобни на тези,
които се получават при органичното фермерство.
Като много винопроизводители, Пепе търси вносител за Щатите за червеното
Pepe Rosso с аромат на конфитюр и сливи, за което
твърди, че ще продължава да произежда в следващите 20 години.
Тя е започнала работата си във винарския бизнес като дете, мачкайки грозде
във винарната на баща си. На 18 купува първите си лозя и след
като работи известно време в Шато Марго, Франция, се връща в Италия, където
на 23 произвежда първата си реколта. Първоначално отказва
циментовите вани, които баща й използва, и настоява за бъчви, но в първата
реколта усеща повече аромат на дърво, отколкото на плод.
Днес някои от вината във винарната на Пепе все още се правят с мачкане с
крака. "По този начин гроздето се смачква нежно, а не като с
хидравлична преса. Освен това недоузрелите зърна не се разпукват под краката
ти, което е добре за виното", казва Пепе. Тя е построила избата
си на 10 метра под земята, за да използва по-ефективно силата на
гравитацията, както и естествената изолация на земята. "Когато искаш
сокът да остане охладен, природата има грижата да го държи на хладно.
Бутилираме на ръка и не филтрираме, искам всичко, което правя да е в
хармония с природата. И това си личи във виното."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK