Новини

Вечеря с трюфели разтревожи асоциацията в Алба

Бакхус 23 февруари 2009, 12:02

Причината, която наложила да се защитава имиджа на рядката гъба, е бил отказът на клиент да плати сметката си в ресторант. Група от шест човека е вечеряла в ресторант ресторант Cracco в Милано, носител на две звезди "Мишлен" , собственост на шеф готвача Карло Крако, автор на ястието "Утопия с бели трюфели".
Готвачът разказва, че гостите не пожелали да погледнат менюто, а заявили, че искат трюфелите. Те изяли около 300 грама от ценните гъби, които стрували 10,90 евро за грам. Когато получили сметка от 4000 евро те отказали да я платят под претекст, че деликатесът не е бил претеглен.
Медийното внимание към въпроса идва във време на световна криза, в която търговците на ценни стоки като трюфелите държат по-силно от всякога на статуквото на пазара си.
Алба е столицата на белите трюфели в Италия, където от близо 80 години се провежда есенен фестивал. Там се намира и седалището на асоциацията, отговорна за имиджа и контрола на ценната стока. Роберто Понцио, адвокат, представящ асоциацията, казва, че медийната шумотевица вреди на трюфела, защото създава в съзнанието на клиентите лоша асоциация, свързваща продуктът с неприятни изненади в края на вечерта.
Пазарните цени на трюфелите започват от 4 евро за грам, като понякога се облагат два пъти с 20% ДДС, поради обиколния път, по който стоката стига от търсачите до ресторантите. "Ние сме доволни от цените, които поставят ресторантите, но искаме да избегнем подобни недоразумения занапред", казва Алберто Чирио, председател на Асоциацията за международна търговия на бели трюфели в Алба. Той допълва, че Асоциацията ще настоява ресторантите да приемат списък с правила, според които трюфелите ще се претеглят и настъргват пред клиентите, а цената ще бъде ясно опомената.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK