Новини

Италианците яростни заради фалшифициране на кухнята им

Бакхус 16 март 2009, 12:47

Поводът за вълнението сега е, че подправените рецепти печелят популярност не само по света, но и в самата Италия, преде сайтът ProntoSofia.

Изследване на Academia Italiana della Cucina твърди, че са постъпили поне 530 оплаквания за фалшифицирани готварски рецепти, от които 70% идват от Италия. Става въпрос за типични ястия от италианската кухня, които би трябвало да се приготвят по точно определени канони и с точно определени продукти.

В Италианската академия на кухнята са каталогизирани 2000 рецепти. Според тях например прочутите "карбонара" и "аматричана" се приготвят само с guanciale, а не с pancetta, както правят мнозина. И дума не може да става пък за използването на наденица или шунка. В соса от босилек pesto пък се поставят и pinoli (борови ядки).

Оригиналната рецепта за лазаня не включва в никакъв случай използването на тънки филийки топено сирене, на моцарела или на сметана. Прочутата cotoletta (телешки котлет) по милански не трябва да се приготвя никога със свинско или пуешко месо. Тя се готви винаги в масло, припомнят кулинарите. Известното италианско ризото не може да се приготвя с китайски или тайландски ориз и в него не се слага никога сметана.

Според експертите оригиналните рецепти могат да се интерпретират според фантазията на всеки готвач, но базата и основните продукти в тях не могат в никакъв случай да се променят, защото в този случай става въпрос за фалшифициране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK