Новини

Ресторантьор твърди, че пилешката "тика-масала" е шотландско изобретение

Бакхус 05 август 2009, 16:20

Ахмед Аслам Али от Глазгоу твърди, че той е авторът на прочутото ястие "тика-масала". Нещо повече, той вече е започнал процедурата за получаване на статут на защитено наименование в ЕС, която започва в Шотландския парламент, съобщава AFP.

Семейство Али, собственици на ресторант "Шиш Махал" в Глазгоу, твърдят, че те са изобретили ястието още през 70-те години.

"Първо приготвяхме пилето само с "тика"-та /специална марината/, но един клиент каза, че яденето му се струва сухо. Затова решихме към него да прибавим и "масала"-та /сос на млечна основа с подправки./
Въпреки че е много трудно да се установи точният произход, ястието се възприема като адаптирана за западния вкус индийска рецепта с къри.

През 2001 г. в реч, посветена на британската идентичност, бившият външен министър на Великобритания Робин Кук нарече ястието "неизменна част от британската култура".
Г-н Али, който произхожда от Пакистан, обясни, че по този начин иска да подари нещо на града, ревърнал се в негов дом. Освен това нямал нищо против и в други ресторанти да се използва същото название: "Когато го изобретихме, нямахме представа, че ще стане толкова популярно."

Процедурата по признаването в ЕС би отнела между една и две години.

Шотландия е известна в света най-вече с ястието си "хагис". Вярно, че скоро беше направен опит да й го откраднат, след като Катрин Браун, специалистка по история, заяви пред "Дейли мейл", че традиционното шотландско ястие от карантия в черво за първи път се споменава в английски писмен източник.

Бирмингам също е започнал кампания за произхода на друго ястие с къри: "балти", известно в цялото кралство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK