Новини

Сръбски журналисти обявиха шопската салата за общославянска

Бакхус 11 август 2009, 13:50

Подзаглавието на статията в "Политика" гласи: "Шопска или сръбска, разликата е само в това, че доматите, краставиците и лукът са скрити под настъргана фета."
Статията във вестника всъщност цитира почти дословно информацията за шопската салата от сръбската Уикипедия. В нея се казва, че салатата е "традиционно ястие от кухнята на Балканите, най-вече сръбската, българската, македонската, но и чешката. През средните векове жителите на царския град Призрен наричали скотовъдите, които живеели на Шар планина "шопи", откъдето е и името на салатата. Лингвистите биха спорили дали днешните шопи живеята на изток от торлаците в България и говорят шопски диалект на българския език, който прилича на сръбски".
В статията се припомня, че и днес областта около Шар планина се нарича "Сирената долина", защото се слави с местното си краве и овче сирене. А шопите, както това става обикновено, са били асимилирани от народа, с който живеят, и така са стигнали до днешна България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK