Новини

Присъди за фалшивото пино ноар

Бакхус 19 февруари 2010, 14:12

Съдът в Каркасон в югозападна Франция постанови условно задържане от един до шест месеца и глоби от 3 000 до 180 000 евро за 12 служители във винената индустрия за продажбата на 18 милиона бутилки фалшиво пино ноар на американския винен гигант E&J Gallo.

От измамната схема обвиняемите са извлекли седем милиона евро печалба.

В заключение съдията казал, че случаят е нанесъл тежък удар върху имиджа на вината от Лангедок в Щатите.

Скандалът избухна през март 2008 г. след одит на фирмата на винения търговец Дюкас, който се явява посредник в схемата. Оказва се, че Дюкас е купувал пино ноар за 58 евро за хектолитър, докато официалната пазарна цена е била 97 евро. В същото време количеството пино ноар, който е продавал на Gallo далеч е надхвърлял възможните наличности в региона.

Хора от бранша се страхуват, че измамата, която е започнала през 2006 и приключила през 2008, може сериозно да разклати доверието във френските винопроизводители.

"Ако американците изгубят доверие във френското вино, особено в това от Лангедок, последствията може да са ужасни", коментира един от прокурорите пред AFP.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK