Новини

New kids on the block: Баш майстори в Истанбул

Елица Ангелова 15 април 2010, 15:16

Ако можете надълго да говорите върху липсата на гурме култура в България, единственото ви извинение вече е липса на време да следите последните новините от света на майсторите готвачи, или баш майсторите, както биха ги нарекли в Истанбул. Там между 18 и 21 март се проведе международен кулинарен фестивал, на който Йонко Дяков и Мариян Костов спечелиха медали в индивидуални категории и като екип, заедно с Николай Радулов.

Фестивалът е в топ десет на световни кулинарни събития, одобрени от Световната асоциация на шеф-готвачите (World Association of Chefs Society) и се провежда за осми път. Над хиляда участници от почти всички балкански държави, бившия Съветски съюз, Монголия, Южна Корея, Германия, САЩ, Египет, Израел, Индия и Кипър премериха сили в множество категории – агнешко, риба, национално ястие, турско ястие, паста, карвинг, фигури от захар, шоколади... мас и още вариации. Ако крайчецът на устата леко се повдига при изброяването на страните, защото сред тях не фигурират колоси на кулинарията, като Франция например, уместно е да уточним, че участващите в подобни начинания сами финансират присъствието си и регионалното присъствие е логично, а не вторично. Наистина не всичко, което се показа в града на два континента, бе за показ, но и тук важи олимпийският принцип – важно е участието, така поне часовникът се сверява по световното време.

Българите се състезаваха индивидуално в две категории – агнешко месо и карвинг на зеленчуци и екипно – в Grand Prix.

В категорията агнешко месо Йонко Дяков спечели сребро със съчетанието агнешко с аспержи, гъби шитаке, рагу от биологично чисти сушени сливи и 20-годишен траминер, канапе от меко сирене, пралине от сос холандез с цитрусов аромат, пяна от маракуя, бейби моркови и чери домати. Всичко това – поднесено много красиво и разбира се, приготвено за 30 минути. Йонко Дяков е шеф-готвач и собственик на ресторант "Акант руж", избран от екипа на "Бакхус" за Ресторант на годината 2010.

В карвинга Мариян Костов си осигури среброто с фигура на змия и флорални мотиви, създадени изцяло от зеленчуци. Композицията на Мариян от кръгла тиква се отличава сред традиционните "цигулки" не само с избора на сорта, но и с оригиналност и сложност на изпълнението, отнело само два часа. Мариян Костов е шеф-готвач в парк хотел "Голден бийч", Златни пясъци от 2006 г.

В екипа за Grand Prix се включи и Николай Радулов като помощник-готвач. Николай е ученик на Мариян Костов и също работи в хотел "Голден бийч", Златни пясъци. Менюто, което спечели бронз, бе приготвено за 90 минути и включва супа от праз и картофи, с поширано филе от ципура, бонбон от холандез, спанак и кулис от червена чушка;
патешко магре със сезонни зеленчуци, килим от спанак и меко сирене, пяна от мед и
орехи и сос от мед и порто и за финал топъл шоколадов кейк с желе от синя слива в захарен балон поднесен с пяна от джинджифил и сос от банан с 15-годишен коняк и мента.

Освен с кулинарните си умения българският екип (и основната енергия зад Българския кулинарен съюз) стъпи сред световните елит и с подписаното споразумение за съвместна работа с турската асоциация на шеф-готвачите, което отваря пътя ни към членство в световната организация. А докато чакаме световно признание за нашите шеф-готвачи, нека ги търсим, ценим и поощряваме – те са тук и са част от световния кулинарен елит. Нашите обичайни заподозрени.

Повече информация за събитието може да получите от уебсайта на организаторите: www.tumaf.org.tr.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK