Новини

София посреща Големите австрийски дегустации

Бакхус 01 април 2011, 18:24

Главните винари на някои от най-добрите австрийски изби, както и един от основните специалисти в австрийския винен маркетинг - Кристиян Дворан, ще гостуват в София за тазгодишните Големи австрийски дегустации - Grand Austrian Tasting 2011 (GAT). Четвъртото издание на събитието ще се проведе на 7 април в столичния магазин Farenah Concept на ул. Съборна 1А.

Целодневните дегустации, на които ще бъдат представени над 40 класни вина от общо 12 изби от почти всички винарски области в Австрия, се организират от вносителите на австрийски вина за България – Project-Austrian Wine и wine.unlimited. Своята подкрепа предоставя и Австрийският винен маркетинг (Austrian Wine Marketing) – държавната институция, отговаряща за промоцията на австрийската винена индустрия.

Осем от участващите в GAT 2011 изби ще бъдат лично представени от ключовите им винари. Сред тях ще бъдат имена като Валтер Бухегер (изба Buchegger), Герхард Маркович (изба Gerhard Markowitsch), Ханс Нерер (изба Hans Nehrer), Фриц Мисбауер (изба Weingut Stadt Krems), Лео Зомер-младши (изба Leo Sommer), и Михаел Райниш (изба Johanneshof Reinisch).

За първи път на Големите австрийски дегустации ще участват биодинамични вина и ще гостуват някои от пионерите в био и биодинамичното производство като Алвин Юрчич (изба Jurtschitsch Sonnhof) и Ники Мозер (Sepp Moser). Пет от представените на дегустацията изби са членове на Сдружението на традиционните изби в Австрия, което се е посветило на опазването и развиването на исторически и старинни лозови масиви.

За дегустациите тази година пристига една от ключовите фигури на Австрийския винен маркетинг (AWMB) - Кристиян Дворан. Той отговаря за дейността на AWMB за Централна и Източна Европа и Азия.

"Австрийските вина са много интересни и с безпрецедентно качество и се радвам, че Grand Austrian Tasting е събитие, което помага повече хора да го разберат. В последните години светът започна да оценява австрийското вино все повече и доказателство за това е нарастващият износ на австрийски вина", коментира магистърът по вино Яна Петкова от Project-AW, която е един от организаторите на GAT.
"Grand Austrian Tasting се превръща във фактор за изграждането на винената култура на хората в България. Фактът, че се утвърди в ежегодно събитие, означава, че има жажда за тази култура и се надявам, че интересът към дегустацията ще става все по-голям", казва организаторът Лияна Стоилова от wine.unlimited.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK