Новини

Големите австрийски дегустации - все по-големи

Бакхус 08 април 2011, 18:06

Около 300 винени ценители, любители и професионалисти посетиха четвъртото издание на Grand Austrian Tasting (GAT), което се състоя на 7 април в София благодарение на вносителите Project-AW и wine.unlimited. Целодневните дегустации, включващи над 40 австрийски вина от общо 12 изби, протекоха с прякото участие на част от създателите им - уайнмейкърите на осем от винарните.

Сред представените вина доминираха грюнер велтлинер и ризлинг - в по-млади и по-отлежали разновидности, както и пино ноар. Присъстваха и типично-австрийски сортове като санкт лаурент, ротгипфлер и цвайгелт. Уайнмейкърът на избата Leo Sommer - Лео Зомер-младши, пък показа ярък совиньон блан, създаден след стаж в Нова Зеландия.

Тази година за пръв път в GAT участваха и два биодинамични производителя - семейната изба Sepp Moser и солидната Jurtchitsch Sonnhof.

Растящата популярност на био-вината според Ники Мозер от Sepp Moser е напълно оправдана - и не само заради екологичната страна на въпроса. "В момента човек вече почти не може да намери лошо вино на пазара - всичките са хубави. Следователно виното ти трябва да изпъква по някакъв начин на фона на останалите. А био-вината имат по-ясно изразена индивидуалност заради чистотата на почвите и минималната човешка намеса при направата им и това според мен се усеща и във вкуса им".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK