Новини

Eрата El Bulli - край или ново начало

Бакхус 31 май 2011, 00:15

С наближаващото закриване на един от стълповете на съвременната висша кулинария, ресторанта El Bulli на испанеца Феран Адриа, медийната вихрушка около него се засилва все повече. Като начало легендарният шеф-готвач ще се появи на корицата на юнския брой на испаноезичното издание на сп. Esquire, при това не само визуално. Корицата ще е пропита с аромата на каталунското градче Росес, в което се намира El Bulli. Според главния редактор на списанието Адрес Родригес, който е автор на идеята, миризмата ще бъде смес от евкалипт, бор и Средиземно море. "Прекрасно е да имаме такъв спомен от El Bulli," е заявил самият Адриа.

През есента почитателите на кулинарния визионер ще имат възможност да надникнат може би за последно по-отблизо в кухнята му, съобщава изданието Eater National. През септември ще се състои световната премиера на документалния филм El Bulli: Cooking in progress на германеца Гереон Ветцел. Пълнометражният филм ще покаже отвътре творческия процес на Адриа и постепенното преобразяване на ресторанта му от престижно заведение в гастрономическа лаборатория, каквото ще е новото предназначение на El Bulli.

В края на годината пък се очаква ресторантът да стане главно действащо лице в холивудски филм, пише в. "Дейли телеграф". Лентата ще смесва факти и фикция, както и професионални актьори редом с готвачите от El Bulli. Предполагаемият й бюджет е от порядъка на 40 млн. долара.

"Филмът ще бъде нещо средно между "Социалната мрежа" и "Рататуй", заяви 48-годишният шеф-готвач по време на официалното разкриване на плановете. Очаква се сюжетът да бъде базиран върху излязла наскоро книга за ресторанта, озаглавена "Чираците на магьосника: Сезон в El Bulli". Авторът й, Лиза Абенд, е била сред стажантите, имали късмета да попаднат в кухните на El Bulli и да работят редом с Адриа, помагайки в създаването на футуристични ястия като хайвер от зехтин, мус от борови шишарки и сняг от пармезан. Накрая обаче само нищожен процент от всички желаещи успяват да получат работа в ресторанта.

С три звезди от Мишлен и неколкократната титла "Най-добър ресторант в света" от S. Pellegrino, El Bulli е сред ненадминатите звезди в ресторантския свят. Ежегодно резервации за 50-те му места се опитват да правят 2 милиона гурмани от цял свят. И има защо - 30-степенното меню, което се сменя редовно, остава ненадминато по своята авангардност. С не по-малко легендарен статут се ползва и основателят на заведението, смятан за баща на молекулярната кухня. Миналата година Феран Адриа дори беше обявен за готвач на десетилетието от S. Pellegrino.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK