Новини

Foodjects - кулинарното бъдеще в предмети

Бакхус 01 юни 2011, 19:41
Изстисквачка за лимони от Луки Убер

Световните готвачи стават все по-прогресивни, време е да им съответстват и кухненските прибори. Подобно може да е мотото на необичайната пътуваща изложба от Испания Foodjects. Тези дни тя ще бъде показана и в София, в рамките на Sofia Design Week. Откриването й е насрочено за 2 юни и ще се състои в галерия-книжарница "София Прес" (на ул. Славянска 29).

Изложението е резултат от съвместното творчество на водещи испански кулинари и 30 от най-прочутите дизайнери от региона. Сред тях са имена като Хавиер Марискал, Патрисия Уркиола, Хайме Айон, Хема Бернал и Мартин Асуа. Целта на Foodjects е да предложат нови формати за контакт с храната и нови начини, по които да се усещат нейните текстури, аромати и вкусове. А испанският произход на изложбата съвсем не е случаен - напоследък именно Испания сякаш задава ритъма на съвременната висша кулинария, с помощта на визионери като Феран Адриа и събития като Madrid Fusion.

Що се отнася до самите Foodjects, това са над 100 уникални (и дори радикални на моменти) изобретения, свързани с кухнята, готвенето и храната. Сред тях присъстват татуирани вилици, "интровертна" купа и чашки за чай с дръжки като конски крака. Чаша за вино пък е снабдена с чучур, който позволява да наливаш виното директно в гърлото си (което, освен че е много римско, позволява на питието контакт с въздуха и така променя вкусовото изживяване). Хит е и лъжицата, която поднася един вкус към устата (да речем крем карамел) и съвсем друг аромат към носа (примерно джоджен). Tрикът е в подправките, заредени в дръжката. Друга лъжица има дръжка под формата на писалка, така че можеш да я топнеш в соса и да нарисуваш или напишеш нещо в чинията си.

Изложбата Foodjects ще продължи до 18 юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK